kalocsa

2018.04.14. 10:59

Ki kell vágni a kalocsai kétszáz éves fát

A város ikonikus famatuzsáleme az Érsekkert dísze volt, mára veszélyessé vált.

Gábor János

A kétszáz éves tölgyfa veszélyessé vált, ezért kell kivágni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Másfél-két éve figyeljük a tölgy állapotát, elérte életének végét: a tavalyi évben már csak kevés zöld levelet hozott, a törzsében rendkívül sok lyukat találtunk – foglalta össze Loibl László, a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója.

– A fa egyre veszélyesebb, ezért az önkormányzattal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy sajnos ki kell vágnunk. Biztosan nem tett jót a fának, és gyorsíthatta is az elmúlását a Kalocsa Szíve Program keretében mellette zajlott sétányépítés – summázta az okokat, arra célozva, hogy körülbelül kétszáz évnél sokkal tovább is élhetett volna.

A kétszáz éves tölgyfa veszélyessé vált, ezért kell kivágni
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Gábor János

Magyarország vélhetően legidősebb fája szintén tölgy: 800 évesre becsülik, magassága 14 méter, törzsének átmérője 7,2 méter és egy hédervári parkban áll. A Győr-Moson-Sopron megyei község büszkeségének törzsén – a legenda szerint – még Árpád fejedelem kötőféke hagyott nyomokat, innen az Árpád-tölgy név.

– Az önkormányzat ragaszkodott hozzá, bár volt már évekkel ezelőtt ilyen, hogy Fakopp hangvizsgálattal nézzük meg a törzset. Egyértelműen azt mutatták az eredmények, hogy a törzs közepe üres, magyarul a teherviselő keresztmetszete nagymértékben lecsökkent, tehát kidőlésveszélyes – indokolta a csü­törtökön kezdett, várhatóan napokig tartó munkát Loibl László.

A parkgondozó önkormányzati cég vezetője elárulta: természetesen már ültettek másik tölgyet a nevezetes fa pótlására, igaz, évszázadokba telik majd, mire hasonló méreteket ölt. Leszögezte: a történelmi kort megélt öreg tölgynek mindenképpen szeretnének emléket állítani, ezért keresnek egy olyan épen maradt törzsszakaszt vagy keresztmetszetet, amit konzerválhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában