Kecskemét

2018.04.11. 14:00

Egy művész és egy műgyűjtő is segítette a rákos Lizikét

Újabb szép példa arra, hogy a jószándék nem veszett ki a világból: egy képzőművész árverésre bocsájtotta legújabb alkotását, egy acél-vörösréz Minótaurusz-szobrot, a nyertes ajánlattevő pedig már át is utalta a felajánlott vételárat, 400 ezer forintot a vesedaganatos kecskeméti kislány, Lizike családjának.

Hraskó István

Nemrég riportban mutattuk be egy másfél éves kecskeméti kislány, Elekes Anna Liza és családja kálváriáját. Lizikénél agresszív vesedaganatot diagnosztizáltak, több vérátömlesztésen, műtéten és kemoterápián van túl. Jelenleg otthon és a kórházi szobában töltheti napjait, nem vihetik ki az utcára levegőzni, pláne nem közösségbe. A szülők mindent megtesznek gyógyulásáért, a végsőkig hisznek abban, hogy gyermekük meggyógyulhat. Ugyanakkor azt nem titkolták, hogy lelkileg nagyon megviseli őket az állandó aggodalom, a reménykedés és az elbizonytalanodás közötti folytonos hánykódás. Gondjaikat tetézik az anyagi problémák, mert a kezelések jelentős kiadásokkal is járnak. A kislány speciális tápszere például havi 92 ezer forint, ennek csak töredékét finanszírozza a tébé, és akkor még nem beszéltünk a fertőtlenítőszerekről, az utazás költségeiről. Ráadásul a háromgyermekes család most csak az édesapa fizetésére támaszkodhat.

Lizike története mélyen megérintett egy kecskeméti képzőművészt. Cikkünket olvasva rögtön arra gondolt, hogy valamiképpen megpróbál segíteni a családnak, hiszen apaként nagyon is át tudja érezni a szülők fájdalmát és kétségbeesését. A kivitelezés mikéntjében ugyanakkor egy darabig bizonytalan volt. Aztán jött az ötlet: felajánlja árverésre legújabb művét, egy szénacélból, rozsdamentes acélból és vörösrézből készült stilizált Minotaurusz-szobrot, kikötve, hogy a nyertes ajánlattevőnek a vételárat az Elekes családnak kell átutalnia.

- Ez egy kísérleti munka volt, életemben először dolgoztam vörösrézzel. A mai napig különösen kedves számomra ez a szobor, legújabb alkotásként a kedvencem, de természetesen nagy örömmel válok meg tőle – mondta a művész. Szerénysége példamutató: jótékonyságát nem kívánja nagy dobra verni, szeretne a a háttérben maradni, mondván: itt most egyáltalán nem az ő személye a fontos. Megkeresésünket először udvariasan el is utasította, majd végül abban állapodtunk meg, csak a monogramját írjuk ki.

U. G. a közösségi oldalon hirdette meg a licitet, és egy órán belül meg is érkezett a végül győztes ajánlat, amely 400 ezer forintról szólt. Az árverés hivatalosan kedden zárult le. A képzőművész értesítette a nyertest, aki már át is utalta a hatalmas összeget. Mint U. G. fogalmazott: ismeri a szenvedélyes műgyűjtőt, és biztos benne, hogy nemcsak a művet kívánja birtokolni, hanem jót akart cselekedni.

- Végtelenül nagy örömmel tölt el, hogy alkotói tevékenységemmel valami jó ügyet szolgálhatok, és a magam eszközeivel talán kicsit hozzájárulhatok Lizi gyógyíttatásához. Ez nekem is erőt ad – mondta U.G., aki azt is hangsúlyozta: továbbra is fontos lesz, hogy a jóérzésű emberek támogassák az Elekes családot, bármilyen kis összeg segítséget jelenthet.

Egy jóérzésű művészetpártoló a Hajdúságból

A 400 ezer forintos ajánlat Hajdúszoboszlóról érkezett Hajdú Zoltántól. Ő is a kecskeméti művészhez hasonló visszafogottsággal beszél nem mindennapi tettéről. Mint megtudtuk tőle, számviteli-közgazdasági munkakörben dolgozik, az igazi kikapcsolódást számára a kiállítások látogatása nyújtja, ez szinte életmódjává is vált a saját bevallása szerint visszahúzódó úriembernek. U. G. alkotói munkásságát jó ideje figyelemmel kíséri, már több művét is megvásárolta, és a Minotaurusz is egyből felkeltette érdeklődését.

- Nem merem magam műgyűjtőnek titulálni, a profizmus, a szisztematikusság hiányzik belőlem ehhez, csak ami megtetszik, azt megveszem – árulta el. Hajdú Zoltán Debrecenben több hasonló jótékonysági árverésen is részt vett korábban, szerinte ez szerencsés összekapcsolása a művészetpártolásnak és a jótékonyságnak. Sietve hozzátette: szerinte ilyenkor elsősorban a művészeké és a szervezőké a fő érdem, nem pedig a vásárlóké.

- Nagyon megérintett, hogy min megy keresztül a kecskeméti kislány és családja. Remélem, tényleg segítséget jelent nekik ez pénzösszeg. Az a fontos, hogy a gyermek meggyógyuljon, teljes szívemből ezt kívánom – mondta Hajdú Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában