Bács-Kiskun megye

2018.04.12. 14:04

Biztonságossá tették a megye gólyafészkeit

Bács-Kiskun megye több településén is szükségessé vált idén a villanyoszlopokon lévő gólyafészek-magasító állványok cseréje, illetve a vezetékekre rakott fészkek magasítóra helyezése – tájékoztatott sajtóközleményében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Koós Kata

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

A hazai gólyafészkek többségét ugyanis a települési kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopain alakították ki a gólyapárok. Az áramütés kockázata ezáltal már a szárnyaikat még csak próbálgató fiókákat is veszélyezteti, mert szárnyuk könnyen a vezetékekhez érhet, zárva az áramkört. Esős időben pedig még fokozottabb a rövidzárlat veszélye. Ezt küszöböli ki a megemelt gólyakosár, mely érintésvédelmi szempontból megfelelő távolságra, egy méterre emeli a fészket a feszültség alatt lévő vezetékektől. A munkálatokat a Kiskunsági Nemzeti Park és az áramszolgáltató munkatársai közösen végezték.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

– A fészektartó kihelyezéseket és cseréket csak az áramszolgáltatóval együttműködve tudta ellátni a természetvédelmi őrszolgálat. Több esetben a gólyakosárra egy előre elkészített, ágakból és vesszőkből font új fészekalapot is erősítettünk, megkönnyítve ezzel a fészekrakást a gólyapárnak – mondta Tamás Ádám, természetvédelmi őrkerület-vezető, aki hozzátette: a kivitelezési munkálatok minden esetben a gólyák érkezése előtt zajlottak le.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

A fészektartó-cseréknek köszönhetően immár Pirtón, Kiskunmajsán, Kisszálláson, Tompán, Bácsalmáson, Madarason, Jánoshalmán, Petőfiszálláson és Izsák környékén is biztonságos fészkek várták a hazatérő gólyapárokat, melyek már meg is kezdték a költést otthonaikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában