Kalocsa

2018.03.05. 10:58

Megválasztják a gyermek- és ifjúsági vezetőket Kalocsán

Gyermek- és ifjúsági önkormányzatot választanak kedden a városban. A leendő diákpolgármesternek az összes oktatási intézményben kopogtatnia kellett, ha érvényes jelölt akart lenni.

Gábor János

– Ez a folyamat, azaz a kampányidőszak február 12-én kezdődött: minden gyerek elkezdhette gyűjteni az ajánlószelvényeket, ugyanúgy, mint ahogy az a nagy választásoknál van – hasonlította össze az esemény lebonyolítását segítő Mezey Gabriella, a városi önkormányzat ifjúsági referense. – Mindenkinek a saját iskolai létszámához képest öt százalékot kell begyűjtenie a március 5-ig tartó kampányidőszak végére. Hétfőre (azaz mára – a szerk.) kampánycsendet hirdettünk a gyerekeknek, mert március 6-án lesz a választás minden iskolában. A voksolás eredményét még aznap közzétesszük. Jogorvoslati lehetőség március 8-ig van – foglalta össze a voksolás menetét Mezey Gabriella.

A városi ifjúsági és sportbizottság által támogatott Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) talán legfontosabb feladata a fiataloknak szánt táborok, programok megszervezése. Ezek keretében olyan rendszeres, nagyszabású eseményeket bonyolítanak le, mint a külön-külön is ezreket megmozgató kalocsai sportnap, illetve a sárkányhajókupa. A két évig regnáló ifjúsági testület persze leckéket kap a de­mokrácia gyakorlatából és az érdekképviseleti munkából. Ez némelyiküknél olyan jól sikerül, hogy utána komoly küldetéstudattal fordul államigazgatási pályák felé, esetleg a felsőoktatásban is vállal közéleti szerepet. Utóbbira tavaly is akadt példa: a kalocsai Kupsza Tamás, aki az érettségi után távozott a GYIÖK-ből, majd a Független Diák­parlament kép­viselője lett.

Kovács Bertilla (balra) márciusban leköszönő, és Greksa Zsófia korábbi kalocsai diákpolgármester

A szavazólapon egyébként az adott általános vagy közép­iskola diákön­kormány­zati képviselőjelöltje mellett az ifjú­sági polgármester­jelöltek nevei is szerepelni fognak.

Az új képviselő-testület a városháza dísztermében tesz esküt március 13-án. A GYIÖK vezetői ekkor veszik át a stafétát a korábbi diákpolgármestertől, Kovács Bertillától, hogy a nemzeti ünnepen már ők koszorúzzanak Kalocsa ifjúságának nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában