baja

2018.02.05. 17:16

Változtak a házasságkötés tarifái

Erre az évre változtak a házasságkötéshez kapcsolódó­ helyi szabályok. Januártól az alanyi adómentességet választotta a polgármesteri hivatal, ezért módosították a bajai szokásokat jogszabályi formában rögzítő szabályokat.

Kubatovics Tamás

A helyi rendelet ugyanis a házasulandók által igényelt külön szolgáltatások kapcsán változtatásokra érett. Ezek megszervezését vállalta át a hivatal. Eddig a ­fizetendő összeget általános ­forgalmi adóval számolták fel, az alanyi adómentesség esetén azonban nem háríthat át adót.

Az új évtől is vállalja a hivatal a közreműködést, azaz megrendeli és megelőlegezi­ a városháza a kért szolgáltatásokat, azokat nagyjából az eddigi díjon tudják teljesíteni, azaz beépült a forgalmi adó összege a tarifákba. A kerekítésnek köszönhetően egyes tételeknél pár forintos árcsökkenés következett be. A díszterem – valamint esetenként a Bácskai Kultúrpalota, illetve­ a Belvárosi Közösségi Ház – előkészítése azonban ennél nagyobb mértékben drágult, a technikai személyzet költségei miatt.

Az adóváltozás nincs hatással a hivatali munkaidőn kívüli események lebonyolításáért fizetendő ötezer, illetve­ a hivatalon kívüli eseményekért fizetendő harmincezer ­forintos összegekre, mivel azokhoz nem kapcsolódik áfafizetés.

Ugyanakkor a bajai rendeletmódosításhoz készített előterjesztésben arra is felhívták a figyelmet, hogy ötezer ­forintnál jóval nagyobb összeg fizetendő Bácsalmáson (15 ezer ­forint), illetve ­Kalocsán, ahol 25 400 forint a ­tarifa, ­ebben már a díszítés és a gyertya költsége is benne foglaltatik­.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában