Kiskőrös

2018.02.16. 07:00

Háromezer riasztás érkezik egy évben

Havonta 280–300 riasztást kapnak a kiskőrösi mentők. Januárban egy új esetkocsi érkezett a mentőállomásra, mely 24 órás szolgálatban segíti a súlyos sérültek, betegek emelt szintű ellátását.

Barta Zsolt

Pozsgai László és Eszenyi Lajos gépkocsivezetők, illetve Farkas Gyula, a mentőállomás vezetője

Januártól egy új Mercedes Sprinter esetkocsi segíti a kiskőrösi mentők munkáját. A jól felszerelt autót annak a központi projektnek a keretében kapták meg, amelynek támogatásával megújítják az ország mentőgépkocsi-állományát. A mentőállomás létszáma is bővült. Míg korábban 22 mentő dolgozott, addig ma már 27-en teljesítenek szolgálatot.

Farkas Gyula, a kiskőrösi mentőállomás vezetője lapunknak elmondta, hogy a munkatársai közül mind többen képzik magukat. Öt gépkocsivezető kollégája elvégezte, kettő pedig jelenleg végzi a mentőápolói képzést. Menteni, segítséget nyújtani pedig naponta 8–10 alkalommal is kell. A számadatok alapján évente a kiskőrösi mentők háromezer riasztást kapnak.

Az életmentés fejlesztése már több mint hat éve elkezdődött, hangsúlyozta a vezető. Már 2011-ben egy cég támogatásával mentőorvosi kocsit szereztek be. A következő évtől fogva a Kiskőrösi Mentő Alapítvány céltudatosan esetkocsi beindítását tűzte ki célul. Az ehhez szükséges eszközöket támogatásokból, adományokból kezdték el beszerezni. Az Országos Mentőszolgálat vezetésének támogatásával 2013 novemberében adták át az első Mercedes Sprinter esetkocsit Kiskőrösön.

A helyi mentőalapítvány is tovább folytatta az eszközbeszerzéseket, majd 2015-ben megérkezett a modern Volkswagen Crafter mentő­autó, ami újabb fontos mérföldkő volt a mentőellátás fejlesztése területén. 2017 nyarától már napi 12 órában riasztható volt az esetkocsi. Év végére sikerült feltölteni az engedélyezett mentőtiszti állományt öt főre, így idén már három járművel, három műszakban tudnak dolgozni a mentők.

– Január 18-án megkaptuk az új esetkocsit. Aznap én is 24 órás szolgálatot teljesítettem. Kíváncsi voltam, vajon milyen esettel fogjuk felavatni a régóta várt járművet – mesélte Farkas Gyula, a mentőállomás vezetője.

– Néhány perccel azután, hogy hivatalosan is szolgálatba lépett az autó, kaptuk a jelzést, hogy több autó összeütközött Kecelen. Az egyik autó utasai szerencsére csak könnyebben sérültek meg. A másik jármű vezetőjét súlyos sérülésekkel találtuk a járművében. Ki kellett vágni az autóból. Mivel gerincsérülése is volt, nem volt szabad mozgatni. Rögzítettük, majd kiemeltük a roncsból és a mentőbe helyeztük. A kórházba indulás előtt meg kellett néznünk, hogy szenvedett-e olyan sérülést, amit csak a ruha levétele után lehet észrevenni. Mivel mozdítani nem lehetett, levágtuk a ruhákat, köztük a kabátot is. Amikor nekikezdtünk a kabát ujjának, akkor jött a meglepetés, hogy tollkabátról van szó, a gépkocsi belseje rövid időn belül megtelt tollpihékkel. Mint egy párnacsata után, úgy néztünk ki. A sérültet sikeresen eljuttattuk a kórházba, mi pedig órákig tisztogattuk az új autó belsejét. A pihék ugyanis minden résbe bejutottak, a friss zsírozásra azonnal rátapadtak, az elszívóban, a ventilátorban is találtunk tollakat – idézte fel első útjukat az új járművel az állomásvezető.

Pozsgai László és Eszenyi Lajos gépkocsivezetők, illetve Farkas Gyula, a mentőállomás vezetője

Idén további fejlesztéseket terveznek

Az idei év terveivel kapcsolatban Farkas Gyula elmondta, hogy a Kiskőrösi Mentő Alapítvány segítségével egy újraélesztést segítő gépet kívánnak beszerezni, mely 4,5 millió forintba kerül. Tervük, hogy mindhárom autóban legyen ilyen készülék. Emellett új, korszerű lélegeztetőgépet is vásárolnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában