Kecskemét

2018.02.13. 15:43

Legyen kevesebb, de biztonságosabb zebra a kiskörúton?

A kecskeméti autóvezetők agresszívabbak, mint a budapestiek – hangzott el a városüzemeltetési bizottság keddi ülésén, amelyen elfogadták a polgármester előterjesztését a zebrákkal kapcsolatos intézkedésekről.

Hraskó István

Kedden délután tartotta ülését a városrendezési és városüzemeltetési bizottság. Elsőként tárgyalták Szemereyné Pataki Klaudia előterjesztését, amelyben többek között arról esik szó, hogy a polgármester azonnali intézkedéseket tett a gyalogosokra való figyelemfelhívás érdekében.

Király József, a bizottság MSZP-s elnöke elmondta: nagyon jó, ha a civilség jelzi a problémákat a politika felé, de szerinte nem az utcán kell megoldani a gondokat. Hangsúlyozta azt is, a bizottság partner az együttműködésben, és eddig sem nézték tétlenül az eseményeket.

- Kell a párbeszéd, de nem demonstrációkon keresztül lehet ezt megvalósítani – tette hozzá.

A polgármester is azt emelte ki, hogy folyamatosan foglalkoznak a közlekedési problémákkal, így a gyalogos-átkelők kérdésével is – például az elmúlt két évben 16 helyszínen létesült új zebra, vagy helyeztek ki lámpát, táblákat.

- Ez nem egy alkalomra szóló munka, csak most egy extrém helyzet alakult ki olyan ellenzéki politikusok miatt, akin nem tudják felmérni a következményeket – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia.

A bizottság úgy döntött, áprilisig meg fogják vizsgálni a felvetett témákat, és hogy hol milyen eszközzel érdemes javítani az átkelő biztonságát, például táblával, burkolati jellel, burkolatba épített prizmával, az átkelő megmagasításával, sárgán villogó lámpával, LED-es táblavilágítással, vagy gyalogos jelzőlámpával.

Fotók: Hraskó István

Kiskörút: 30-as korlátozás, zebrák kiemelése, kevesebb zebra

Szóba került a kiskörút is, mit lehetne tenni, hogy nagyobb biztonságban kelhessenek át rajta a gyalogosok. Király József felvetette a 30-as sebességkorlátozást, vagy a zebrák úttestből való kiemelését, megmagasítását. Utóbbit javasolta Koskár István is, a bizottság jobbikos külsős tagja, emellett ő fontosnak tartaná a gyalogosok figyelmeztetését is a zebrák környezetében a veszélyhelyzetre.

Kerti István rendőr alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője megemlítette: nemrég egy budapesti kollégájával beszélgetett, aki szerint a kecskeméti autóvezetők agresszívabbak, mint a fővárosiak. Kerti kapitány szerint a helyi sofőrök türelmetlenségében az is közrejátszhat, hogy a forgalmat gyakorlatilag száz méterenként megakasztják a gyalogos-átkelőhelyek. Szerinte a 30-as korlátozás csak a lelkiismeret megnyugtatására szolgálhatna, ennél sokkal hatékonyabb módszer lenne, ha csökkentenék a zebrák számát, de azok lámpákkal lennének védve.

Milyen intézkedések várhatóak?

Hamarosan sárgán villogó, veszélyt jelző napelemes lámpa lesz a Piaristák terén, a könyvtárral szemközti zebránál és a Nyíri úton, a kórház főbejáratánál (és gyors beavatkozás várható a legveszélyesebb zebránál, az Akadémia körút – Világ utca kereszteződésénél). A Városüzemeltetési Kft. az időjárás függvényében, de lehetőség szerint soron kívül gondoskodni fog a gyalogos-átkelőhelyek burkolati jeleinek újrafestéséről. A városvezetés az NKM Áramhálózati Kft.-nél kezdeményezte a jelenlegi (dekádos, naptárvezérlésű) közvilágítási kapcsolás megváltoztatását alkonykapcsolásra. Mivel ez érintené Városföld, Ballószög és Helvécia községeket is, így velük is egyeztet a kecskeméti városvezetés, kell az ottani önkormányzatok hozzájárulása is. Mint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta: azt hitte, ez gyorsan fog menni, de egyelőre tart a levelezés, mindenesetre jó úton halad az ügy.

A Városüzemeltetési Kft. átfogó felmérést készített a kecskeméti gyalogos-átkelőkről, például milyen messze vannak a lámpák, milyen állapotban van a felfestés, kint van-e a zebrát jelző tábla. Összesen 45 helyszínen tartanak indokoltnak beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában