gara

2018.01.02. 13:55

Leégett Palkó András háza, sokan máris segítséget ajánlottak

Az új év első reggelén teljesen leégett a garai Palkó András háza. Az 54 éves, nyugdíjazás előtt álló férfi kávéért indult el a dohányboltba, amikor lángra kapott a nyolcvan négyzetméteres épület. A családtagok, barátok és ismerősök igyekeznek segíteni az otthon nélkül maradt férfinak, a település alpolgármestere is segítséget ígért.

Pozsgai Ákos

A tűzoltás utómunkálatai még zajlottak, amikor megérkeztek az első segítők Fotó: Pozsgai Ákos

Újév napján Garán, a Pető­fi utcában egy szoba-konyhás ház a lángok martalékává vált. A ház tulajdonosa, Palkó András alig negyed óra alatt vesztette el az otthonát és benne mindent, amiért eddig dolgozott. Mire a bajai és nagybaracskai tűzoltók kiérkeztek, a ház már teljes terjedelmében égett, egy gázpalack is felrobbant az épületben. Üszkös, koromfekete falak, a szétégett gerendák és bútorok maradtak csak. Elégtek Palkó András ruhái, az összes papírja és kevéske pénze is. A tető beszakadt, a vízsugártól a vályogfalak egy része is leomlott, semmi nem maradt a kis házikóból, ahol egyedül lakott.

Palkó András nem volt otthon, amikor a tűz keletkezett. Hétfő reggel fél kilenc körül a dohányboltba indult kávéért, amikor az egyik ismerőse szólt, hogy a rendőrök keresik.

– Nem értettem, miért, mert nekem soha nem volt dolgom a rendőrséggel. Pár perc múlva már ott is voltak értem és mondták, hogy menjek velük, mert lángokban áll a házam – mesélte lapunknak Palkó András. Mire visszaért a rendőrökkel a házhoz, a tűzoltók már eloltották a tüzet.

A szomszédok elmondása szerint az nehezítette a tűzoltók munkáját, hogy amikor az utcai tűzcsapról szerettek volna vizet venni, nem tudtak, mert be volt szorulva a tűzcsap teteje, így csak hosszas próbálkozás után bírtak hozzájutni a vízhez. Úgy tudjuk, ez az oltást azonban nem akadályozta, mert a tűzoltók eleve vízzel tele tartályokkal érkeztek a helyszínre.

Palkó András ma reggel utazott volna Bajára a nyugdíjfolyósítással kapcsolatos ügyeit intézni, ugyanis jogosulttá vált a nyugellátásra, így már nem kaphatja a munkanélkülieknek járó támogatást. Egyelőre azonban annyi pénze sincs, hogy kenyeret vegyen magának, hiszen mindene odaveszett a tűzben. A tűzoltás utómunkálatai zajlottak, amikor megjelentek az első ismerősök, barátok a leégett háznál és arról érdeklődtek, hogy miben tudnak segíteni. Kubatovics Mátyás kőművesmester egy kiló kenyérrel, zsemlével és egy rúd szalámival érkezett.

A tűzoltás utómunkálatai még zajlottak, amikor megérkeztek az első segítők Fotó: Pozsgai Ákos

– Remélem, hogy összefog a falu és felépítjük András házát, én vállalom a kőművesmunkát és cserepet is tudok hozni az új tetőre – ajánlotta fel a segítségét. Kis idő múlva egy fiatalember, Balogh Tamás jött a barátnőjével, aki a másik utca felől a kertszomszédja Palkó Andrásnak. Ő a faluban lévő lakatlan ingatlanát ajánlotta fel, hogy míg nem épül meg az új ház, András beköltözhet oda. – Szükség lenne azonban még ágyra, meleg takarókra és ruhákra, mert az is mind elégett a házban – sorolta.

Az önkormányzat is mindenben segíteni fog Palkó Andrásnak – tudtuk meg Putterer Antal alpolgármestertől, aki, amikor értesült a tűzvészről, azonnal a helyszínre sietett.

– Kedden reggel fél nyolcra beszéltünk meg találkozót Andrással a polgármesteri hivatalba, ahol a jegyzővel közösen egyeztetjük majd, hogy milyen segítségre lesz szükség. Ilyen esetben van mód arra is, hogy gyorssegélyt utaljon ki az önkormányzat – közölte az alpolgármester, így Palkó András intézni tudja majd az elégett iratainak a pótlását, valamint a nyugdíjfolyósításhoz szükséges ügyeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában