Határvédelem

2023.10.10. 08:33

Tizenhét illegális migránst szállított a Kiskunhalasnál feltartóztatott embercsempész

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 710 határsértőt tartóztattak fel és 385 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök összesen 17 határsértőt tartóztattak fel Kiskunhalas közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a rendőrök 17 esetben összesen 615 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa és Zákányszék közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Hétfőn a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 14 esetben 385 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén hétfőn tiltott határátlépés miatt 13 embert fogtak el, embercsempészés miatt 9 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom külterületén a magyar-szlovák közös járőrszolgálat tagjai október 9-én 1 óra 17 perckor ellenőriztek egy magyar honosságú tehergépkocsit, amelyet egy albán férfi vezetett. A jármű megállítása során nekiütközött egy szolgálati személygépkocsinak, személyi sérülés nem történtben. A jármű vezetője és utasai ezt követően kiszálltak és elhagyták a helyszínt, azonban mind a gépjármű vezetőjét, mind 43 fő magukat török állampolgárnak valló utasait a közelben elfogták, illetőleg feltartóztatták.

Az osztrák-magyar közös akcióban résztvevő járőrök Hegyeshalom külterületén október 9-én 3 óra 15 perckor ellenőriztek egy magyar honosságú személygépkocsit, melynek vezetője a rendőri intézkedés alól kivonta magát és elfutott. A járműben a vezető moldáviai állampolgárságú segítője és 12 fő, magukat szír és török állampolgárságúnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Rajka belterületén október 9-én 12 óra 30 perckor a járőrök ellenőriztek egy török állampolgár által vezetett, szerb honosságú gépjárművet. A kocsiban 5 fő magukat török állampolgárnak valló férfi és nő utazott.

Kiskunhalas külterületén október 9-én 12 órakor a rendőrök ellenőriztek egy cseh honosságú mikrobuszt, amelyet egy cseh férfi vezetett, utasa egy szintén cseh állampolgárságú nő volt. A járműben 17 magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Biharkeresztes közigazgatási területén, lakott területen kívül, október 9-én 23 óra 15 perckor a járőrök ellenőriztek kettő magyar honosságú személygépkocsit. A gépkocsikat két magyar állampolgárságú férfi vezette, a járművekben utasként 8 fő, magukat marokkói, egyiptomi és szír férfiak tartózkodtak.

A fenti esetekben az utasok, illetőleg a lakásban talált személyek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában