Kék hírek

2023.10.22. 07:53

Kecskeméten és Kiskunhalason is embercsempészt fogtak a rendőrök

A rendőrök szombaton összesen 619 határsértőt tartóztattak fel és 336 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Bács-Kiskunban a rendőrök 7 esetben összesen 55 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét, Kiskunhalas és Homorúd közigazgatási területén– közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 17 esetben összesen 494 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Öttömös és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 16 határsértőt tartóztattak fel  Jánossomorja, Mosonszolnok és Fertőszentmiklós közigazgatási területén.

Komárom-Esztergom vármegyében a járőrök 1 esetben összesen 4 határsértőt tartóztattak fel  Komárom közigazgatási területén.

Nógrád vármegyében a járőrök 1 esetben 32 határsértőt tartóztattak fel Drégelypalánk közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 1 esetben 12 határsértőt tartóztattak fel Tésa közigazgatási területén.

Vas vármegyében a járőrök 1 esetben 6 határsértőt tartóztattak fel Rábatótfalu közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során indiai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 10 esetben 336 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 10 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Kiskunhalas külterületén szombaton 0 óra 1 perckor a rendőrök ellenőriztek magyar személykocsit, amelyet egy román állampolgár vezetett. A járműben 6 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Kecskeméten egy lakóháznál a járőrök szombaton 2 óra 10 perckor ellenőriztek egy lengyel tehergépkocsit, amelyben 31 fő, magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek, valamint egy szlovák személygépkocsit, melyben 7 fő török állampolgár tartózkodott. A járművek vezetői nem tartózkodtak a helyszínen. A nyomozati munka során 21 óra 28 órakor embercsempészés gyanújával előállítottak 2 fő georgiai férfit, valamint egy moldovai és egy ukrán nőt. A személyek valamennyien segítséget kívántak nyújtani a török állampolgároknak jogellenesen átutazni Magyaroroszág területén.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal járőrei szombaton 3 óra 35 perckor Csörnyeföld közigazgatási területén, az M70-es autópályán ellenőriztek egy román kistehergépkocsit, melyet egy román férfi vezetett. A jármű rakterében 6 fő magukat sri-lankai állampolgárnak valló férfi utazott.

Domaszék külterületén szombaton 5 óra 35 perckor a járőrök ellenőriztek egy román állampolgár által vezetett, román honosságú gépjárművet. A kocsiban 16 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök szombaton 8 óra 15 perckor Jánossomorja közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel személygépkocsit, melyet egy georgiai férfi vezetett. A járműben 10 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök Drégelypalánk külterületén, szombaton 10 óra 47 perkor ellenőriztek egy román állampolgár által vezetett, román személygépkocsit. A járműben 7 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Szentgotthárd külterületén szombaton 11 óra 44 perckor a rendőrök feltartóztattak 7 fő  török állampolgárt, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, a helyszínről 1 fő ismeretlen állampolgárságú személy elfutott, akinek felkutatása érdekében terepkutatást rendeltek el. A migráns személyek beszállításuk során, azonosítottak egy parkoló lengyel honosságú tehergépkocsit, melyet egy ukrán férfi vezetett. A jármű vezetőjét embercsempészés miatt előállították.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában