Bács-Kiskun

2023.09.20. 12:04

Egy kunszentmiklósi nyomozónőnek köszönhetően kerülhetnek elő ellopott kerékpárjaink

Ma már online, néhány kattintással regisztrálhatjuk kerékpárunkat. A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai – az országban elsőként – 2010-ben kezdték el vezetni manuális nyilvántartásukat.

Baon.hu

A felvételt 2010-ben készítette a rendőrség az első kerékpár-regisztrációk közül

Forrás: police.hu

A történet még 2010-ben kezdődött: több kerékpárlopás volt a kapitányság területén, ám amikor a tulajdonosok bejelentették a rendőrségen, hogy a biciklijük eltűnt, szinte semmit sem tudtak mondani, ami megkönnyítette volna a keresést. A panaszok rögzítésekor kiderült, hogy a tulajdonosok a számlákat már rég kidobták, így a vázszámot nem tudták, illetve hiába használták nap mint nap kerékpárjukat, nem tudták felsorolni azokat a jellegzetes egyedi azonosítókat, amelyek a megtalálást segítették volna – írja a police.hu.

Ekkor pattant ki az ötlet egy nyomozónő fejéből, hogy valójában – az autókhoz hasonlóan – a kerékpárokat is lehetne regisztrálni. A kapitányságon kidolgozták a nyilvántartásba-vétel mikéntjét, és végül az utolsó akadály is elhárult: szereztek egy sorozatbeütő eszközt, és egyedi számmal látták el a jelöletlen kerékpárokat. Az első ilyen regisztrációra 2010. május 21-én került sor Kunszentmiklóson, a kapitányság épülete mellett felállított bűnmegelőzési sátorban, ahol egy délelőtt alatt 102 biciklit vettek nyilvántartásba.

A mai napig előfordul, hogy egy-egy kerékpárlopás esetén a tulajdonos elmondja, hogy az ő járgányát annak idején regisztrálták – ilyenkor előkerül a közel 400 adatot tartalmazó szürke dosszié, ami megkönnyíti nem csupán a jegyzőkönyv felvételét, hanem a keresést is.

Az ötletet néhány hónappal később – 2010 szeptemberében – a Kecskeméti Rendőrkapitányság is átvette, később más helyeken is alkalmazták a módszert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában