Határátkelés

2023.07.22. 14:36

Több kilométerre nőtt a feltorlódott járműoszlop a tompai határátkelő előtt – galériával

Szombat kora délután a határátkelőtől több mint 5 kilométerre állt a gépkocsisor az 53-as főút települést elkerülő szakaszán, a kilépő oldalon a várakozási idő a hivatalos tájékoztatás szerint 3 óra. Magyar és osztrák rendőrök, valamint polgárőrök irányítják a forgalmat. Tompa polgármestere közösségi oldalán tudtatta, hogy azt a tájékoztatást kapta, hogy a településre a rendőrök nem engedik a külföldi rendszámú járműveket és, hogy gyorsítottak a határforgalmi ellenőrzésen.

Pozsgai Ákos

Magyar és osztrák rendőrök, valamint polgárőrök irányítják a forgalmat.

Fotó: Pozsgai Ákos

Szombat kora reggel óta folyamatosan növekszik a feltorlódott kocsisor a megnövekedett tranzitforgalom miatt a tompai határátkelőhelyen. A kilépő személygépkocsi forgalomban 180 perc a várakozási idő, a rendőrök a Szerbiába utazókat a bácsalmási és a hercegszántói határátkelőkre irányítják tovább, de így is csak 15-20 percenként tudnak tovább araszolni a járművek. Sokan nehezen viselik a hosszú várakozási időt, dudálnak és türelmetlenül tolakodnak előre, amit a rendőrök igyekeznek kezelni.

Véh László, Tompa polgármestere türelemre intett a közösségi oldalán közölt bejegyzésében, sokan ugyanis nehezen tudják megközelíteni az otthonukat, mert a feltorlódott kocsisorban kell várakozniuk. A településre a rendőrök csak a helyieket engedik be, ennek ellenére kerülő földes utakon néhány külföldi rendszámú autónak sikerül időnként bejutnia a településre, hogy egérutat nyerjenek, őket a rendőrök a főútra terelik vissza. A városvezető arra kérte a tompaiakat, hogy vezessenek fokozott figyelemmel a belterületi útkereszteződésekben, miután péntek kora este is az egyik kereszteződésben egy külföldi autós eltévedt balesetet okozott.

A városvezető szerint három hétig kell kibírniuk az áldatlan állapotokat, méltatlankodott, hogy ilyenkor rengeteg szemét és emberi fekália is összegyűlik az 53-as főút mellett, amit a helyiek nehezen viselnek. 

A rendőrség közleményei szerint a határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a www.police.hu oldal Határinfo rovatában, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és ha szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket. Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívót!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában