Bács-Kiskun

2022.12.21. 11:20

Kerüljük el az áldozattá válást: advent idején sem árt az óvatosság

Nem csak a megnyugvás és a befelé figyelés lehetőségét rejti az adventi időszak, hanem az áldozattá válásét is, hiszen a karácsonyi bevásárlás során lesben állnak a pénzünkre és az értékeinkre pályázó bűnözők – figyelmeztet Váróczi-Bakos Rita címzetes rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója. Nagyrészt rajtunk múlik, hogy ne váljunk áldozattá a legszebb ünnepünkre készülve.

Horváth Péter

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

– Számos helyről les értékeinkre a veszély advent időszakában. Egyrészt a pénztárcánk, másrészt otthonunk értékei bánhatják azt, ha nem vagyunk elég körültekintőek, hiszen ez a karácsonyi vásárlások időszaka, valamint sokan elutaznak az ünnepekre, őrizetlenül hagyva ingatlanukat. Mindkét eset vonzza a tolvajokat. Az ünnepek idejére készülve különösen fontos, hogy erősítsük magunkban az önvédelmi mechanizmusunkat és ne hagyuk azt, hogy áldozattá váljunk – hívja fel a figyelmet Váróczi-Bakos Rita őrnagy.

A vásárlással kapcsolatban körültekintésre int a szakember. – A vásárlás egyre inkább az online térbe költözik. Sokan inkább az interneten szerzik be a karácsonyi ajándékokat, ezzel elkerülik a tömeget és jóval bőségesebb kínálattal találkozhatnak, mint a boltokban. Nem csak a webáruházakból vásárolnak az emberek, hanem apróhirdetések alapján.

De akár webáruházból, akár apróhirdetés alapján vásárolunk, ha lehet, válasszuk az utánvétes fizetési módot és mindig megbízható helyről vásároljunk 

– tanácsolja Váróczi-Bakos Rita. Az őrnagy azt is javasolja, hogy ha bankkártyával bonyolítjuk vásárlásainkat, ajánlott egy külön vásárlós bankkártyát tartani, ami mögött külön folyószámla van, ahol csak annyi pénzt tartunk, amennyi az aktuális vételhez szükséges. Ha ennek adataival visszaélnek, kisebb kár ér minket, mintha azzal a bankkártyával történt volna visszaélés, amit minden nap használunk és amin esetleg nagyobb összeget tartunk.

Felelősek vagyunk az értékeinkért

Nem csak az online, hanem az offline, avagy a valódi világban sem vagyunk biztonságban. - Advent időszakában mindig megnő a zseblopások száma. A karácsonyi vásárokon, bevásárolóközpontokban vagy a tömegközlekedési eszközökön lévő tömeg vonzza a zsebtolvajokat, akik mindig a lehetőséget használják ki. 

A mi felelősségünk, hogy ne legyen olyan lehetőség, amire lecsapnak: húzzuk össze a táskánkat, lehetőleg biztonságos helyre tegyük a mobiltelefonunkat és a pénztárcánkat. 

Sajnos nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy nyitott retiküllel, táskával vásárolnak az üzletekben, illetve a babakocsi vagy a bevásárlókocsi jól látható részeire teszik a pénztárcát, amit a tömegben egy pillanat alatt és észrevétlenül emelnek el a tolvajok – hangsúlyozza Váróczi-Bakos Rita, hozzátéve: bármilyen bűncselekmény ér minket, tegyünk feljelentést. 

Váróczi-Bakos Rita, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának előadója
Fotós: Bús Csaba

A nyomozást ma már rengeteg digitális nyom, kamerafelvételek, helyadatok segítik. Az autófeltörések is nagyobb számban fordulnak elő ekko, ezért az őrnagy azt tanácsolja, hogy a bevásárlóközpont parkolójában álljunk meg, mert azt őrzik és kamerával is megfigyelik. Az autó utasterében ne hagyjunk értéket, egy pillanatra sem. Számos alkalommal halljuk a sértettektől, hogy csak egy pillanatra hagyták ott a táskájukat, számítógépüket, és máris eltűnt az autóból.

Otthonunk biztonságára is fokozottan ügyelnünk kell az ünnepek idején. Ez a rokonlátogatás időszaka, és mind népszerűbb az emberek körében, hogy szállodában töltsék az ünnepek napjait. A hátrahagyott ingatlanokra különös figyelmet érdemes fordítani. 

Ne posztoljunk róla, hogy nem vagyunk otthon

– Ha van riasztórendszer, azt élesítsük. Mindent zárjunk, úgy hagyjuk ott az ingatlant. 

Ha van megbízható szomszédunk, kérjük meg arra, hogy távollétünk alatt időnként nézzen rá az otthonunkra. Ilyenkor nagyobb a mozgás a házak környékén, illetve a lépcsőházakban, ezért nem könnyen lehet kiszúrni az ártó szándékú idegeneket. 

Az őrnagy kihangsúlyozza: távollétünk alatt figyeljünk arra, hogy mit teszünk közzé közösségi oldalunkon. Tanácsa szerint a legjobb semmit sem posztolni a vakációról, hanem csak a visszaérkezés után osszuk meg ismerőseinkkel az élményeinkről készült fényképeket. Így nem tesszük nyilvánvalóvá azt, hogy otthonunk üresen áll.

Ha hazaérkezve azt látjuk, hogy behatoltak az ingatlanba, nagyon fontos, hogy értesítsék a rendőrséget és ne menjenek be lakásba, mert az hátráltathatja a nyomok azonosítását, valamint fennáll annak veszélye, hogy a betörő még bent van - figyelmeztet az őrnagy.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában