Balesetmegelőzés

2022.02.15. 17:26

Több programot is szerveznek a biztonságos közlekedésért Bács-Kiskun megyében

Idén is mindent megtesznek azért, hogy a járvány jelentette határokon belül eljussanak az emberekhez és a biztonságos közlekedés fontosságát hirdessék - mondta hírportálunknak Dudásné Tóth Erika rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. Terveik szerint programok sokaságával szólítanák meg a lakosság minden korosztályát.

Horváth Péter

a20211116_kozlekedesbiztonsaginap_kelebia_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

Fiatalokat, időseket és családokat is megszólítanak idén programjaikkal a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szakemberei. Dudásné Tóth Erika rendőr őrnagy, titkár elmondta, hogy az óvodásoknak, illetve alsó és felső tagozatos általános iskolásoknak szóló rajzversenyt hirdettek Így közlekedtek ti címmel. A közlekedéssel kapcsolatban várnak kreatív alkotásokat május elejéig. A kiírásban nincs megszabva, hogy milyen technikával készülhetnek a pályaművek, a lényeg az alkotói szabadság. A tavalyihoz hasonlóan a beérkezett alkotásokat a megyei könyvtárban állítják ki az eredményhirdetést követően. 

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét meghirdették a felső tagozatos osztályoknak és a középiskolásoknak szóló No Crash Challenge II. című online közlekedésbiztonsági kvízjátékot. 

Február 1-től négy héten keresztül minden hétfőn közlekedési témájú kérdéseket tesznek közzé A Füredi Autósiskola és Képző Központ által létrehozott Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzés Facebook-oldalon, amire az adott hét péntekéig várják a válaszokat. Eredményhirdetés március 4-én lesz az oldalon. Az első helyezett osztály 30 ezer, a második 20 ezer, a harmadik 10 ezer forint értékű ajándékutalványt kap. Az idei vetélkedőre több mint 20 osztály jelentkezett. Minden évben nagy sikere van a Sulimoped kiírásnak, melynek keretében 14 évesek ingyenesen juthatnak segédmotoros kerékpár jogosítványhoz. Az idei tanévben a kiskunfélegyházi diákok kaptak lehetőséget. Ennek keretében előzetes kiválasztás után képzésen vesznek részt. Immár hagyomány a március 25-i nagycsoportos óvodások városi vetélkedője, a Rendőrző Bóbiták, amit szokásosan az árpádvárosi Csigabiga Óvodában rendeznek meg. Szintén hagyomány a tavaszi motoros vezetéstechnikai tréning, amit a motoros szezonra való felkészítés jegyében rendeznek meg minden évben.

Az idei program részletein még dolgoznak, a motorosoknak érdemes figyelni a Facebook-oldalt. Felmenő rendszerű versenyeik általános és középiskolásoknak szólnak: a Ki a mester két keréken? versenyre alsó tagozatosoknak, a Kerékpáros Iskola Kupára felső tagozatosoknak, a Középiskolások Közlekedésbiztonsági kupája - ahogy neve is mutatja - középiskolásoknak szól. A megyei döntőket áprilisban és májusban Kiskőrösön és Kalocsán rendezik meg. Dudásné Tóth Erika szerint az év egyik legjelentősebb eseménye lesz a Kerékpáros Iskola Kupa megyénkben megrendezendő országos döntője. A háromnapos eseményen május 17 és 19 között a megyei versenyek döntőseit (egy fiút és egy lányt) látják vendégül. Az elméleti és gyakorlati - ügyességi és szabályossági - versenyek mellett szabadidős programok is várják a fiatal versenyzőket. Az elméleti és az ügyességi verseny a jakabszállási Aero Hotelben lesz, a szabályossági verseny pedig Kecskemét belvárosában. Szintén májusban rendezik meg a közkedvelt Közlekedik a Család című családi vetélkedőt, melyre várják a családok jelentkezését. Ha a pandémia engedi, ismét a Szelidi-tó partján lesz a Police Camp egyhetes bentlakásos nyári tábor, ahol a fiatalok délelőttönként tematikus foglalkozásokon vesznek részt: baleset-megelőzés, bűnmegelőzés, kommandós, vöröskeresztes nap és meglepetés is várja őket. 

A Biztonság Hete alkalmából KRESZ-szafari lesz szeptemberben a Kecskeméti Vadaskert területén, ahol általános iskolások versenyeznek majd közlekedésbiztonsági témában. 

Szeptember végén a megyei könyvtárban tematikus napot tartanak az időseknek az Idősek Világnapja alkalmából, ahol vetélkedővel várják a szépkorúakat. Novemberben tervezik megtartani a színházzal közös Crash-Ütközés című interaktív közlekedésbiztonsági előadásukat középiskolásoknak. A jelenetek megtörtént eseményen alapulnak, és szakemberek segítségével feldolgozzák a látottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában