Bűncselekmény

2021.12.10. 12:25

Egyre több az embercsempészet, rengeteg a dolga a Bács-Kiskun megyei rendőröknek és az ügyészeknek

Nagyon megnőtt az az embercsempészések száma Bács-Kiskun megyében az utóbbi időben – közölte a megyei főügyészség. A héten három embercsempészt is bíróság elé állítottak.

Hraskó István

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

– Az egyre erősödő migrációs nyomás miatt az embercsempészések száma Bács-Kiskun megyében az utóbbi időben nagyon megnőtt, a megye rendőrei és ügyészei komoly erőfeszítéseket tesznek valamennyi embercsempész elfogása és felelősségre vonása érdekében – mondta el portálunknak dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője. 

Hozzátette: az embercsempészés súlyos bűncselekmény, a törvény alapesetben egytől öt évig, minősített esetekben akár öttől tizenöt vagy húsz évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

A Kecskeméti Járási Ügyészség kedden, szerdán és csütörtökön három külföldi embercsempészt állított bíróság elé. A román, ukrán és szerb állampolgárságú vádlottak ismeretlen megbízóik utasításai alapján szeptember 9-én, 12-én és október 17-én összesen 36, pakisztáni, bangladesi, indiai, afgán és török illegális bevándorlót akartak a szerb-magyar határtól Nyugat-Európába szállítani, de az egyenruhások az M5-ös autópályán, Kecskemét közelében elfogták őket.

A legtöbb bevándorló egy szállításnál huszonnégy volt, őket egy kistehergépkocsiban vitték.

Az összes vádlott fizetség reményében vállalta az embercsempészést, az ukrán vádlott személyenként 100 eurót kapott volna. 

A szerb embercsempészt a rendőrök októberben a sztrádán követni kezdték, de a vádlott „megérezte a bajt” és az egyik kihajtónál visszafordult Szeged irányába. Végül az egyenruhások Kecskemét közelében elfogták.

A nyomozók által őrizetbe vett embercsempészeket a bíróság valamennyi ügyben letartóztatta. A Kecskeméti Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állította őket bíróság elé.

 

A Kecskeméti Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottakat és a román és ukrán embercsempészeket három-három év, míg a szerb vádlottat két és fél év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a külföldi állampolgárságú vádlottakat határozott időre ki is utasította az országból. A bíróság ítélete ügyészi és védelmi fellebbezések miatt egyik ügyben sem emelkedett jogerőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában