kegyetlenség

2021.04.22. 11:21

Halálra verte nagymamáját, életfogytiglan vár a brutális bajai gyilkosra

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 26 éves P. Dénest, aki tavaly januárban brutális kegyetlenséggel megölte nagymamáját. A fiatal bajai férfit a drog és az alkohol tette tönkre.

Hraskó István

P. Dénes a csütörtöki tárgyaláson

Fotó: Bús Csaba

A Bajai Rendőrkapitányságon január 9-én délután tett bejelentést egy helyi nő, hogy 79 éves édesanyja eltűnt. A körülmények alapján bűncselekmény gyanúja merült fel, az adatgyűjtés során pedig a nyomozók rövid időn belül megtalálták otthona pincéjében az eltűnt asszony elásott holttestét. A gyanú unokájára terelődött, a bizonyítékok arra utaltak, hogy az akkor 25 éves férfi egy nappal korábban bántalmazta nagymamáját, aki belehalt sérüléseibe.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya halált okozó testi sértés bűntette miatt indított nyomozást P. Dénessel szemben. A gyanúsított kihallgatása során beismerő vallomást tett, a nyomozók őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A rendőrség munkatársai a feltárt bizonyítékok alapján később módosították a bűncselekmény minősítését: álláspontjuk szerint a fiatal a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítható. Lakóhelyén a rendőrök marihuánát is találtak, így kábítószer birtoklás vétsége miatt is kihallgatták.

Mint a nyomozók feltárták, P. Dénes körülbelül 15 éves korától, azaz több mint tíz éve kábítószerezett és ivott, emiatt többször kezelték drogambulancián és pszichiátrián.

A kezelések azonban nem vezettek eredményre, a fiatal férfi agresszíven viselkedett hozzátartozóival, többször előfordult, hogy családtagjait, köztük az 1940-ben született nagyanyját is bántalmazta. 2017 szeptemberében édesanyját nagyon megverte, ekkor a Bajai Járásbíróság súlyos testi sértés bűntette miatt felfüggesztett börtönre ítélte. A munkanélküli vádlottat a történtek ellenére hozzátartozói pénzzel és élelemmel is segítették. 2018 nyarán nyolchetes pszichiátriai kezelésen esett át, miután a lakása közelében meztelenül, zavart állapotban találtak rá. Azonban állapota a kezelés hatására sem javult, életmódján továbbra sem változtatott.

Kecskeméti Törvényszék, P.D. emberölés, kifosztás, kábítószer birtoklás tettében indított tárgyalás.
Fotó: Bús Csaba

P. Dénes a nagyszülői házban lakott Baján, míg nagyanyja a lányához költözött. Tavaly január 8-án reggel a férfi elment hozzájuk, az idős asszony egyedül volt otthon. Beengedte unokáját a házba, a délelőttöt együtt töltötték és közösen megebédeltek. Délután a vádlottnak rossz érzései, öngyilkossági gondolatai támadtak, amit a nagymama által szedett szorongásgátló, feszültségoldó gyógyszerekkel próbált elfojtani. A tablettákból bevett egy marékkal, majd az édesanyja lakrészében talált szeszesitalokból is ivott és töltőgázt is szívott. Nagyanyja kifogásolta ezt, vitatkozni kezdtek.

A 197 centiméter magas vádlott indulatba jött és a nála majd negyven centiméterrel alacsonyabb idős asszonyt többször, nagy erővel, ököllel arcon ütötte, aki a szoba padlójára zuhant.

A vádlott még ezután is folytatta a brutális bántalmazást: rátérdelt az asszony mellkasára és további nagy erejű ütéseket mért a fejére. Amikor észrevette, hogy a sértett meghalt, egy átlátszó nylonzsákra rakta a holttestet, a pincébe vonszolta, ahol gödröt ásott és eltemette.

A gyilkos megpróbálta feltakarítani a nyomokat, majd átkutatta a házat. Megtalálta áldozata 91 ezer forintját, és anyja 600 ezer forintját, a pénzt eltette, bezárta a házat és elment. Anyja másnap nem találta otthon a nagymamát, és észrevette, hogy hiányzik a félretett pénze. Rögtön felhívta a vádlottat, aki elismerte, hogy ő lopta el, majd édesanyja felszólítására visszavitte. Az anya ekkor átnézte a házat, és meglátta a véres nylonzsákot a pince bejárata mellett, ekkor fordult a rendőrséghez. A helyszínelők délután megtalálták az idős asszony holttestét, majd este elfogták a gyilkos unokát a lakása közelében. A házában talált marihuánát találtak, amelyből fogyasztott is.

Az áldozat a bántalmazás miatt számos súlyos sérülést szenvedett. Halálát a sérülések miatt kialakuló légzési-keringési elégtelenség okozta. P. Dénes ügyét dr. Surányiné dr. Pólik Edina tárgyalta a Kecskeméti Törvényszéken. A bajai fiatalt a megyei főügyészség különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, valamint kifosztás bűntettével és kábítószer birtoklásának vétségével vádolta. Az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott a vádlottal szemben.

A bíró végül erre is ítélte a vádlottat, azzal, hogy P. Dénes legkorábban 25 év után bocsátható feltételesen szabadlábra. Mellékbüntetésként tíz év közügyektől való eltiltásra ítélte, és ki kell fizetnie 2 millió 28 ezer forint bűnügyi költséget. Dr. Surányiné dr. Pólik Edina hangsúlyozta: a vádlott mentális színvonala kimagasló, főiskolai szintű, de indulatkitörésre hajlamos, skizoid személyiségzavara van, amely ugyanakkor elmeorvosi szempontból nem korlátozó tényező, mint ahogy kábítószerfüggősége sem. A férfi eleinte beismerő vallomást tett, később tagadta bűnösségét az emberölésben, mondván, nem volt beszámítható állapotban.

Az ítéletet dr. Hubay Attila ügyész és a vádlott is tudomásul vette, egyedül P. Dénes ügyvédje kért 3 nap gondolkodási időt. A vádlott előzetesben marad, erről id döntött a bíróság.

Kecskeméti Törvényszék, P.D. emberölés, kifosztás, kábítószer birtoklás tettében indított tárgyalás.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában