csibe-futam

2021.03.12. 07:00

Az óvodások biztonságos közlekedését segítik a megyei rendőrök

Óvodásoknak szóló online vetélkedőt indított a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a közelmúltban.

Horváth Péter

Dudásné Tóth Erika címzetes őrnagy

Fotó: Bús Csaba

A játékos versennyel a legfiatalabbak tudatos és biztonságos közlekedését szeretnék segíteni. Emellett félidejéhez ért az iskolásoknak szóló online baleset-megelőzési vetélkedő, mellyel kapcsolatban pozitív tapasztalatokról számolnak be a szervezők.

Csibe-Futam címmel indított online vetélkedőt az óvodások számára a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a közelmúltban.

A legkisebbek korosztályát megszólító játékban olyan terepasztal elkészítését kérik az ovisoktól, ami egy közlekedési helyzetet mutat be az ő szemszögükből.

Fontos, hogy olyan anyagokból és eszközökből készítsék el a kicsik a terepasztalt, amit a hétköznapokban is használnak. Ilyen lehet a műanyag flakon, kupak, tejes doboz vagy akár a vécépapír-guriga és hasonlók. Azután az elkészült alkotásokat fényképezzék le és küldjék el a [email protected] e-mail-címre.

– Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy már egészen fiatal korban akár otthoni, akár óvodai keretek között megismerkedhessenek a gyerekek a közlekedéssel és annak szabályaival. Ez segíti őket a helyes és biztonságos közlekedés alapjainak elsajátításában – mutatott rá a vetélkedő céljára Dudásné Tóth Erika címzetes őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

A pályaművek beküldési határideje eredetileg április 7. volt, de az egy hónapos lezárás miatt ezt április 30-ra tolták ki a szervezők.

A vetélkedőre érdemes nevezni, mert az első helyezett 50 ezer, a második 30 ezer, míg a harmadik helyezett 20 ezer forintos ajándékutalványt nyer.

Aki felkeresi a bizottság Facebook-oldalát, annak a rendőrség humanoid robotja, RZS-6000 ismerteti a játékszabályokat. Ez az a robot, melynek segítségével a békeidőben rendezett óvodai baleset-megelőzési eseményeken a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a rendőri karjelzéseket.

Dudásné Tóth Erika a február elején indult és félidejéhez érkezett, szintén online megrendezett No Crash Challenge közlekedésbiztonsági vetélkedővel kapcsolatos tapasztalatokról is beszámolt. A versenyre 143 általános iskolai és 27 középiskolai osztály regisztrált, ebből Kecskemét és vonzáskörzetéből 56 általános iskolai és 10 középiskolai osztály. A 143 regisztrált általános iskolai osztályból egy hónap elteltével még 131 van versenyben.

Az általános iskolai feladatok közül eddig 133 pontot lehetett elérni, eddig egy osztálynak sikerült behúznia a maximális pontszámot, négy osztály ért el 131 pontot, és nagyon sűrű a 100 és 120 pontos mezőny. A középiskolások legfeljebb 120 pontot gyűjthettek eddig, de a legeredményesebbeknek eddig 109 pontot sikerült elérniük.

Dudásné Tóth Erika örömmel tapasztalja, hogy nagyon sokan játszanak velük: a baleset-megelőzési bizottság fennállása óta soha ennyi embert nem tudtak még megmozgatni. A beküldött feladatlapok tanúsága szerint a gyerekek sokkal felkészültebbek a közlekedésbiztonsági kérdésekben, mint azt a szervezők gondolták volna. Az őrnagy arra is felhívta a figyelmet, hogy a résztvevők ne siessenek beküldeni a feladatlapot, mert az időeredmény másodlagos, az elért pontok számítanak. A szervezők kérik, hogy a résztvevők tüntessék fel a várost, az iskola nevét és az osztályt a feladatlapon.

– Még messze a vége, de látható, hogy sikeres a kezdeményezés. Számos pozitív visszajelzést kapunk a kérdésekről, és a gyerekek már alig várják a következő kérdéssort. Több iskola a KRÉTA rendszeren belül teszi közzé a feladatokat, és a szülőkkel is átbeszélik a gyerekek a tudnivalókat – összegzett Dudásné Tóth Erika.

Dudásné Tóth Erika címzetes őrnagy
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában