RENDŐRSÉGI ÉVÉRTÉKELŐ

2020.10.31. 07:00

Javulnak a közbiztonsági-bűnügyi statisztikák Solton

Solt közbiztonsági-bűnügyi szempontból nem tekinthető veszélyeztetett településnek – hangzott el a város legutóbbi képviselő-testületi ülésén, ahol Varga Róbert rendőr őrnagy, a solti őrs parancsnoka számolt be a testületnek a tavalyi évről. Az ülésen részt vett Mayer József rendőr ezredes, kapitányságvezető is.

Lencsés P. Anna

Mayer József kapitányságvezető és Varga Róbert őrsparancsnok

Forrás: Petőfi Népe

Az őrsparancsnok a statisztikai adatok tükrében mutatta be a 2019-es év bűnügyi, közrendi és közbiztonsági helyzetének jellemzőit. Elmondta, hogy a regisztrált bűncselekmények száma a statisztika alapján az utóbbi nyolc évben folyamatosan csökkenést mutat, míg 2012-ben 216 bűncselekmény történt, ez a szám 2019-ben 76-ra csökkent.

A bűnesetek gerincét a vagyon elleni cselekmények adják. A regisztrált kiemelt bűncselekmények száma 2018-hoz viszonyítva 35-ről 26-ra csökkent, ez főleg a lopások számának 28-ról 15-re történő változásával magyarázható. A lakosság részéről nagy felháborodást kiváltó bűncselekmény szintén nem történt. Tulajdon elleni szabálysértés kapcsán 32 esetben indult eljárás, ez az előző évhez viszonyítva stagnálást mutat, mivel a 2018-as adat is ugyanennyi.

Gondot jelent a közlekedési szabályok be nem tartása, a város közepesen veszélyeztetett. A településen vezet keresztül az 51-es és az 52-es számú főút, ezenkívül többletfeladatot ad a külföldi vendégmunkások áthaladása a városon. A jelentős közúti forgalom miatt nagyobb rendőri erő kell, illetve számolni kell az utazó bűnözőkkel is.

Az elmúlt évben Solton két halálos kimenetelű baleset volt, hat súlyos sérüléses, tizenegy könnyű sérüléssel járó baleset. Varga Róbert őrsparancsnok elmondta, hogy a tervek szerint fokozottan fogják figyelni a passzív biztonsági eszközök használatát, az alkoholfogyasztást, és a közlekedők megfelelő sebességét. A kivilágítatlan kerékpárok fokozott veszélyt jelentenek, ezek ellenőrzését kiemelt feladatként kezelik. Az intézkedésekkel a balesetek számát, kimenetelét és a sérülések fokának csökkenését szeretnék elérni.

Az őrnagy kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a bűnmegelőzésre, ennek egyik formája az Iskola Rendőre Program, ezenkívül a gyerekeket szólítják meg a Rendőrség Biztonságra Nevelő Iskolai Programjával (DADA), de fontos szerepük van a kábítószer-ellenes rendezvényeknek és előadásoknak egyaránt.

Mayer József kapitányságvezető és Varga Róbert őrsparancsnok
Fotó: Petőfi Népe

Varga Róbert solti őrsparancsnok hozzátette, hogy az önkormányzattal folyamatosan tartják a kapcsolatot. A hivatalos szervek, a védőnői szolgálat, a gyermekjóléti szolgálat munkáját segítik. A polgárőrség tevékenységére is számítanak. A helyi rendezvények lebonyolításában együtt vesznek részt, havonta több közös szolgálatot tartanak. Feladatuk továbbra is a rendszeres és látható rendőri jelenlét biztosítása a városban, azért, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét növeljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában