KISKUNFÉLEGYHÁZA / Frissítve

2020.08.09. 07:27

Egy ember életét vesztette, 34-en megsérültek az autóbuszbalesetben

Egy lengyel utasszállító autóbusz borult az árokba vasárnap reggel Kiskunfélegyházánál.

baon.hu

Fotó: MTI/Donka Ferenc

18:22 – A lengyel utazási iroda pótlóbuszt küldött a meg nem sérül utasokért

Pótlóbuszt küldtek Lengyelországból az M5-ös autópályán felborult turistabusz meg nem sérült utasaiért, a turisták családjai különvonalon tájékozódhatnak hozzátartozóikról – közölte vasárnap az utazást szervező dél-lengyelországi iroda. A lengyel külügyi tárca közleménye szerint a busz vasárnap hajnalban Kiskunfélegyházánál árokba hajtott, majd felborult. A balesetben egy 35 éves férfi meghalt. A buszon utazó 46 ember – 44 utas és két sofőr – közül 24-en kórházba kerültek, egy embert súlyos sérülésekkel ápolnak.

A dél-lengyelországi Bielsko Biala székhelyű utazási iroda tulajdonosa a PAP hírügynökséggel közölte: folyamatosan kapcsolatban vannak a magyarországi lengyel konzuli szolgálattal, a turisták idegenvezetőjével. Az egészséges utasok hazaszállítását biztosító pótlóbusz a kora délutáni órákban tett nyilatkozat szerint már Magyarország határához közeledett.

A lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára, Krzysztof Szczerski vasárnap reggel közölte: Andrzej Duda megbízta őt, hogy a baleset ügyében kapcsolatot tartson a budapesti lengyel nagykövetséggel. Délután Szczerski a Twitter közösségi oldalán megírta: a mentésről és a baleset vizsgálatáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel beszélt telefonon. „Köszönjük magyar barátainknak az állami hatóságok gyors és hatékony helyszíni akcióját” – olvasható Szczerski bejegyzésében.

17:26 – Szijjártó Péter részvétét fejezte ki a lengyel elnök kabinetfőnökének

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel állampolgárokat szállító busz balesete miatt részvétét és együttérzését fejezte ki Krzysztof Szczerskinek, a lengyel elnök kabinetfőnökének – közölte a miniszter közösségi oldalán. Szijjártó Péter a bejegyzésben azt írta: a magyar hatóságok, a rendőrök, a mentők és a kórházi dolgozók minden tőlük telhetőt megtettek és megtesznek, ezért lengyel kollégája köszönetet is mondott. Hozzátette: a magyar kormány a budapesti lengyel nagykövetségnek minden segítséget megad a balesetben érintettek hazatéréséhez.

A lengyel busz vasárnap reggel az M5-ös autópályán hajtott árokba, majd borult fel. A balesetben egy 35 éves férfi meghalt, sokan megsérültek. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a buszon a két sofőr és 44 utas tartózkodott, mindegyiküket kórházba vitték kivizsgálásra.

15:50 – Feloldották az útlezárást

Befejeződött a halálos baleset helyszínelése Kiskunfélegyháza térségében, ezért a rendőrök 15 óra 28 perckor feloldották az útlezárást. A forgalom ismét zavartalan az érintett útszakaszon.

12:48 – A sérültek java részét a kiskunhalasi kórházba szállították

A buszbaleset több mint húsz könnyű sérültjét a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházba szállították a mentők. Dr. Ördögh Csaba orvos-igazgató közlése szerint a könnyű sérültek vizsgálata és ellátása folyamatos. A kora reggeli tömegszerencsétlenséghez Bács-Kiskun megye több mentőállomásáról is riasztották az egységeket és részt vettek a sérültek helyszíni ellátásában és szállításában. Emellett Kecskeméten és a fővárosban is fogadtak sérülteket a kórházakban.

11:00 – Két mentőhelikopter és 14 mentőautó ment a helyszínre

Vincze-Messzi Adél a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-nek elmondta: a buszon a baleset idején 46-an voltak, két sofőr és 44 utas. A balesetben egy ember meghalt, 34-en pedig megsérültek. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője kiemelte: a mentést két mentőhelikopter és 14 mentőautó végzi, jelenleg is tartanak még a kórházi átadások. A balesetben egy 35 éves férfi halt meg a helyszínen – mondta a szóvivő. Hozzátette: minden utast kórházba visznek vizsgálatokra.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a lengyel utasszállító autóbusz vasárnap reggel fél hét körül tért le az útról és borult árokba az M5-ös autópályán Kiskunfélegyházánál. Az autópályát a főváros irányába teljes szélességében lezárták. A rendőrség tájékoztatása szerint a Budapest felé tartó járműveket a kisteleki lehajtónál a 140-es kilométerszelvényben terelik le az M5-ösről, és csak a 114-es kilométerszelvényben Kiskunfélegyházánál térhetnek vissza a sztrádára.

9:47 – Egy öt éves gyermek is megsérült a balesetben

Az eddigi adatok szerint három utas – köztük egy öt év körüli gyermek – sérült súlyosabban, harmincan pedig könnyebb sérülést szereztek a balesetben. A mentést két mentőhelikopter és 14 mentőautó végzi, jelenleg is tartanak még a kórházi átadások.

08:09 – Egy 35 éves férfi életét vesztette a balesetben

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a baleset következtében egy személy életét vesztette és további 34 személy megsérült.

Fotó: MTI/Donka Ferenc

07:30 – Lengyel utasszállító busz borult az árokba

Egy külföldi utasszállító autóbusz eddig tisztázatlan körülmények között letért az útról és árokba borult az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 115.400-as méter közelében 2020. augusztus 9-én 6 óra 25 perc körül. Az elsődleges információk szerint a balesetben több személy megsérült.

A helyszínelés idejére a rendőrök lezárták a sztráda Budapest felé vezető oldalát.

Fotó: MTI/Donka Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában