vádemelés

2019.02.05. 11:13

Előfutóként segítette a halálkamionos bűnszervezet működését

Vádat emeltek egy 39 éves bolgár férfi ellen, aki 2015 nyarán a „parndorfi” halálkamionos bűnszervezet vezetőinek megbízásából sofőröket toborzott Bulgáriában, és legalább háromszor előfutóként segítette a szállítást.

Hraskó István

Forrás: baon.hu

Fotó: Bús Csaba

A férfi bűntársai ügyében első fokon már megszületett az ítélet, őt ellenben csak tavaly nyáron fogták el hazájában. Nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a bolgár hatóságok kapták el, majd átadták a magyar hatóságoknak.

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség sajtószóvivője elmondta: a vádlott 2015 júliusától augusztus közepéig vett részt a hierarchizáltan felépített nemzetközi bűnözői csoport tevékenységében. Mint ismert, a bűnszervezet a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkezett és a szerb-magyar államhatárt illegálisan, „sétáltató” embercsempészek segítségével átlépő migránsok Ausztriába és Németországba történő szállítását szervezte és végezte. A vádlott Bulgáriában sofőröket toborzott, őket Magyarországra hozta és utasításokkal látta el, de a csempészések után járó pénzt is ő adta át részükre. Emellett előfutóként is közreműködött a magyarországi útvonal biztosítása érdekében, figyelte a rendőri jelenlétet és telefonon tartotta a kapcsolatot bűntársaival.

A bolgár férfihoz három szállítás köthető, mindegyiknél éjszaka vették fel a zöld határon át, az elsősorban Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező migránsokat. Az első fuvar alkalmával Domaszéken 18 embert zsúfoltak be egy személygépkocsi utasterébe és csomagtartójába, majd megállás nélkül vitték őket az ausztriai Nickelsdorfba. Másodszor egy kisteherautó ablaktalan, világítás nélküli, mintegy 8 négyzetméteres rakterébe 24 embert zártak. A vádlotthoz köthető, általa előfutóként biztosított utolsó szállítás 2015. augusztus 22-én volt, amikor egy személygépkocsiban és egy kisteherautóban összesen 40 személyt vittek Németországba.

A mozgásképtelenség, a víz, élelem és levegő hiánya, a hőmérséklet és a páratartalom növekedése jelentős testi-lelki gyötrelmet okozott a járművekbe zsúfolt embereknek – nyilatkozta a vádhatóság szóvivője.

A jelenleg letartóztatásban lévő bolgár férfit a megyei főügyészség a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Nyitóképünk a parndorfi ügy

elsőfokú tárgyalásán készült, 2018. június 14-én,

a Kecskeméti Törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában