Baon podcast

2024.04.15. 11:02

Április időjárás kitekintő Bakota Zsolt meteorológussal – podcast

Milyen időjárás várható április további részében? Megfelel-e a mostani hőmérséklet egy átlagos áprilisnak? Mit gondolnak a meteorológusok az óraátállításról? Többek között ezekről is szólt Bakota Zsolt meteorológus a Hír FM kecskeméti adásában, Vizi Zalán szerkesztő-riporterrel beszélgetve.

Sebestyén Hajnalka

Az ismert szakember a beszélgetés elején visszatekintett február és március időjárására, összegezte a tapasztalatokat. Kitért a mezőgazdasági vonatkozásaira is, többek között az apró jégre, jégdara záporra. 

Bakota Zsolt meteorológus
Bakota Zsolt meteorológus
Fotó: Rádió 1 Gong

Április kapcsán elmondta: a hónap első fele melegebb volt. Rögtön elsején majdnem elértük napközben a 30 fokot, utána egy kicsit csökkent, de még így is az átlagnál melegebb volt. Ezek a hőmérsékleti értékek nagyjából a május végi, június eleji klimatológiai átlagnak felelnek meg. 

Ugyanakkor még a hónap második fele tartogathat meglepetéseket. Tavaly is április végén a hőmérséklet 0 fok alá csökkent. Pontos prognózissal nem tudott szolgálni, hiszen a meteorológus nagyjából 7-10 napos időtávlatba tudnak megbízható előrejelzést adni. A napokban változás jön, változékony idő érkezik, futószalagon érkeznek hozzánk az időjárási frontok.

Végül azt is elmondta: a meteorológusok körében is vita tárgyát képezi, hogy vajon szükséges-e az óraátállítás, vagy sem. Egyelőre nincs benne egyetértés, hogy jó-e vagy sem. 

A részletekért hallgassa meg a beszélgetést!

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!