Veszélyes

2024.01.15. 09:43

Befagyott a Szelidi-tó, de jégre lépni tilos! – galériával

Múlt szerdára virradóra szinte teljes felületén befagyott hazánk ötödik legnagyobb természetes tava, az 5 kilométer hosszú, 150-200 méter széles, 3-4 méter mély, 80 hektár vízfelületű Szelidi-tó. A tó a napközben is mínuszos hőmérsékleteknek köszönhetően különösen az éjszakai tartós hidegben már jeget hizlal, de csalóka lehet a vastagsága. A jelenleg 1,5-2 centiméter vastagú jég csúszkálásra, korcsolyázásra, téli sportok űzésére és lékhorgászatra teljesen alkalmatlan.

Zsiga Ferenc

A 1,5-2 centiméter vastagú jég nem alkalmas a korcsolyázásra

Fotó: Zsiga Ferenc

Vasárnap a befagyott tó tükrének látványban gyönyörködve futottunk össze Szabó László halőrrel, aki elmondta, hogy a Szelidi-tó jelenleg egyetlen helyen, az északi oldalon, a magas parton, az úgynevezett tűzoltó stégnél egy 30 méteres átmérőjű körben nincs befagyva, ami azon a helyen egy természetes forrás jelenlétére utal. 

– Dunapataj-Szeliden már vagy közel 10 éve nincs olyan téli időjárás, hogy a tavon téli sportokat lehessen űzni. Ugyan a horgászat nincs megtiltva, de az összefüggő jégréteg miatt nem lehet kivetni a horgokat, a jég 1-2 centiméteres vastagsága miatt pedig lehetetlen a lékhorgászat. Ahhoz ugyanis 8-10 centiméter vastagú jégre lenne szükség, hogy az a pecásokat biztonsággal megtartsa – tette hozzá a halőr.

Szabó László az időjárás-előrejelzések alapján azt valószínűsítette, hogy a tó nagyobb, összefüggő részein a jég a továbbiakban inkább már olvad még akkor is, ha a korábbi évek gyakorlata szerint az árnyékosabb helyeken, például az öblökben, a védett part menti területeken esetleg 4-5 centiméteresre vastagszik. 

A halőr szerint kollégáin kívül a természetőrök, a helyi rendőrőrs munkatársai is járják a területet, hogy figyelmeztessék azokat, akik esetlegesen a tiltás ellenére a jégen tartózkodnak, vagy azzal próbálkoznak. 

Szabó László felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdátlanul hagyott, vagy nem megfelelően téliesített csónakokat idén sem kímélte a fagy, így amint lehetőség lesz rá, azokat a további károk megelőzése érdekében érdemes lesz partra vontatni. 

A Dunapataji Horgászegyesület munkatársa rámutatott: több helyen tábla tiltja, hogy bárki is a befagyott tó jegére lépjen! A tapasztalat szerint azonban a kínálkozó lehetőséget egyesek a tiltás ellenére figyelmen kívül hagyják. Esetükben sajnos – bár rendszerint csak a parttól pár méterre merészkednek – nagyobb a csábítás, mint a veszélyérzet. Ha véletlenül baleset történne, azonnal kérjenek segítséget, mert télen a ruházat, a cipő átnedvesedése is veszélyes. Jeges vízben a kihűlés drasztikus gyorsasággal zajlik. Egy-két perc alatt megkezdődik a kihűlés és 10 percen belül akár még az eszméletünket is elveszíthetjük. 

Amint körutunk során tapasztaltuk, a Szelid üdülőfalut és a tó partját érintő fejlesztések téli időszakban is éreztetik a hatásukat. A Bowling Center telt házzal működött, a part menti sétány, a kerékpárút, a játszótér mágnesként vonzotta a kisgyermekes családokat, gyalogosan túrázókat, akik a dunapatajiak mellett elsősorban Kalocsáról és a környező településekről, de még a fővárosból és Kecskemétről is érkeztek.

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!