Országos Meteorológiai Szolgálat

2023.07.25. 10:42

Másodfokú riasztást adtak ki Bács-Kiskunra is zivatarok miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Bács-Kiskun vármegye, Tolna vármegye területére.

Baon.hu

Az érintett területen hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat

Forrás: met.hu

Kedden több hullámban várhatóak nyugat, délnyugatról kelet, északkelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok, amelyek nagy eséllyel rendszerbe is szerveződnek. Elsősorban az ország délkeleti felén, kétharmadán alkalmasak a feltételek piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is! A heves zivatarokat erősen viharos, károkozó (>90-100 kilométer/óra, zivatarrendszerben akár >100-120 kilométer/óra) szélrohamok, nagy méretű jég (>2-4, szélsőséges esetben akár >5 centiméter), és felhőszakadás (általában >25-35 milliméter, de lokálisan akár >40 milliméter) kísérik! Estétől északnyugat felől lassan stabilizálódni kezd a légkör, de a zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

Forrás: met.hu

A piros fokozatot elérő zivatarok, zivatarrendszerek térbeli és időbeli lefolyásában még van bizonytalanság!

Éjszaka a déli megyékben fordulhatnak elő újabb zivatarok. Holnap napközben elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északkeleti tájain lehetnek zivatarok, de az északnyugati tájakat leszámítva másutt sem zárható ki néhány zivatar. A zivatarokat heves kísérőjelenségek már nem kísérik, átmenetileg viharos széllökés (~60-80 kilométer/óra), kisebb méretű jég és intenzív csapadékhullás előfordulhat.

Magas középhőmérséklet

Ma már csak a délkeleti területeken haladhatja meg a napi középhőmérséklet a 25, néhol a 27 fokot. Holnapra megszűnik a hőség.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!