Mélykút

2018.02.20. 17:58

Ősszel kezdődhetnek a próbavágások a mélykúti vágóhídon

Szeptember végén már próbavágásokat végezhetnek a Hunent Zrt. épülő szárnyas feldolgozójában. A mélykúti építkezésre kedden ellátogattak a megyei önkormányzat bizottságainak tagjai.

Tapodi Kálmán

Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, hogy a beruházás hatalmas lendületet hozhat a térség életébe. A megyei TOP-forrásokból több mint 400 milliós fejlesztés valósulhat meg a mélykúti ipari parkban, ami alkalmassá teszi a területet további beruházások hátterének biztosítására.

Kiss István, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. igazgatóságának elnöke a beruházásról elmondta: a közel 9 hektáros telken, a beépített terület több mint 18 ezer négyzetméter lesz. Az építkezés első ütemét szeptember végére szeretnék befejezni és akkor kezdődnének a próbavágások is.

Teljes kapacitásnál óránként 5 ezer kacsát tudnak majd feldolgozni, azaz egy tízórás műszakban 50 ezer darabot. Húslibából pedig 25 ezer darab lesz a napi vágási maximum.

A víziszárnyas vágóhíd mellett, készül egy feldolgozó üzem, egy hűtő- és fagyasztóház, valamint egy hatalmas szennyvíztelep is. Kiss István azt is elárulta, hogy az épületeket a mélykúti származású építész, Birkás Gábor tervezte.

Az üzem Európában egyedülálló, hiszen kapacitásban és technológiai fejlettségben kevés hasonló pecsenyekacsa-vágóhíd és feldolgozóüzem létezik. A 12,6 milliárd forintos beruházáshoz, amely 350 új munkahelyet hoz létre, a magyar kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít.

A Mercedes-gyár után, a mélykúti a második legjelentősebb zöldmezős építkezés Bács-Kiskunban.

Részletek a Petőfi Népe február 21-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!