Soltvadkert

2024.04.03. 11:15

Ötven hektáron, három generáció óta termeszt szőlőt a Galambos család

Akik jól szerepelnek a Soltvadkerti Városi Borversenyen és boraikat benevezik a Kunsági Borversenyre, jó eséllyel jó eredménnyel öregbítik az ország legnagyobb hegyközségének hírnevét. Az idén is, ahogy tavaly is, a Galambos Borház adott helyet a helyi megméretésnek. A borház egyik alapítójával, Galambos Ádámmal beszélgettünk.

Barta Zsolt

A soltvadkerti pincészetek többsége országos színvonalon készítik a borokat. A soltvadkerti borversenyen a Galambos Borház Generosa bora aranyérmet, az Irsai Olivér mintájuk, a rajnai rizlingjük és a kékfrankos rozéjuk ezüstérmet kapott.

Galambos család, pincészet, borház
A Galambos Borház előtt Galambosné Baka Andrea, Galambos Krisztián, Galambos Gellért, Galambos Jázmin és Galambos Ádám
Fotó: Barta Zsolt

Galambos Ádám mesélte, hogy a cégük három generációs családi vállalkozás, amely 50 hektáron termeszt szőlőt. A pincészet legnépszerűbb borai a fehér- és a rozéborok. – Sváb család vagyunk, a svábok többsége a régi időktől foglalkozik a szőlőtermesztéssel. A család eredeti neve Gszellmann volt. A nagyapám, és az apám generációja az első és a második, mi az öcsémmel, Krisztiánnal a harmadikat alkotjuk. A gond csak az, hogy nem látom a negyediket a családban – hangsúlyozta Galambos Ádám borász. 

– Bízom benne, hogy valaki tovább viszi a családi üzletet, nem azért fektettünk bele ennyi pénzt energiát, hogy 20 év múlva egyszer csak bezárjuk a kaput – mondta a cég vezetője, aki a szakmáját tekintve építő mérnök. A diploma megszerzése után bár néhány évet dolgozott a hivatása területén, később azonban váltott és kitanulta a szakma fogásait. Ahogy mondta, nem bánta meg ezt a döntését. Szívesen végzi a szőlész és borász munkát. 

A nagyobbik lánya, Erna élelmiszeripari mérnöknek tanult, a kisebbik lánya, Jázmin gimnazista, ő besegített a borverseny lebonyolításába. Az öccse Galambos Krisztián – aki szintén beletanult a szőlő és borvilág szakmai rejtelmeibe – egyik fia közgazdász, Pénzügyminisztériumban dolgozik, a kisebbik pedig jogásznak tanul. A második generációhoz tartozó édesapja már 78 éves, így főleg öccsével viszik az 50 hektáros birtokot. 

Mindenkinek megvan a maga feladata a családban

Édesapjuk már visszavonult, Ádám főleg a borszűrést, palackozást, míg Krisztián a szőlő területek művelését és a papírmunkákat felügyeli. A borházban a rendezvényeket is közösen viszik. Évente úgy 2000-2500 hektónyi bort készítenek, amelyet főleg palackozva értékesítenek, mivel így nagyobb értékeket lehet fogni, mintha nagy tételben – lédigben – árusítanának. Emellett szőlőt is értékesítenek. 

A rozé az egyik legkedveltebb borfajta

A Galambos család, ahogy egyre több soltvadkerti és környékbeli termelő is azt vallja, hogy a Kunsági Borvidék főleg a fehér illatos szőlők termesztésére alkalmas. Így a cserszegi fűszerest, az Irsai Olivért, a Generosát, a Sauvignon Blanct, és emellett kékszőlőt is termesztenek, mert a könnyed borok közül nem hiányozhatnak a rozék sem. A tapasztalataik szerint a rozé, a rajnai rizling és a generosa a leginkább kedvelt a hozzájuk érkező vendégek között. Amikor valaki szőlőt telepít, akkor 15-20 évre gondolkodik előre. Galambos Ádám azt mondja, hogy a telepítési szándékkal nincs probléma. 

Hiányoznak a munkáskezek

Valójában azonban egy gond nehezíti a tervek megvalósítását. Nincs a térségben elegendő munkáskéz, amely egyébként a Kunsági Borvidék jövőjét alapvetően befolyásolja. A mostani családi birtok 50 hektárját jó lenne növelni. Az EU-ban a szőlőtermesztés fenntartását, a szerkezetváltást, a telepítéseket jól támogatják. Ha telepítenek majd, akkor fehérszőlőben gondolkozik. Tavaly, Irsait ültettek, de Velteliniben is gondolkoznak és természetesen a rozé bor készítését is előtérben tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!