Soltvadkert

2024.04.03. 13:00

A szélgépek enyhítették a hideget a gyümölcsösökben

A következő két hétben elvileg nem kell tartani olyan lehűléstől, amely komolyan befolyásolná a gyümölcsösökben a termés fejlődését.

Barta Zsolt

Két hete azonban a barackosok egy része elfagyott, illetve a szilvában is tizedelt a fagy. Weppert Sándor soltvadkerti körtetermesztő ültetvényében három légkeverő szélgép dolgozott a fagyos hajnalokon. Ott, ahol működtek az általa gyártott szerkezetek, ott két hét után úgy tűnik, hogy a termésben nem esett kár. 

szélgép, gyümölcsös, fagy
A kiskőrösi agrár expón Weppert Sándor cége is bemutatta a szélgépeit. A felvételen Weppert Míra – lánya – és a Bakai Gábor tervező mérnök
Fotó: Barta Zsolt

Volt olyan területe, ahová nem ért el a légkeverés hatása, ott tapasztalható fagykár, mondta a termesztő. Két hete a körtésében mínusz 6,5 fokot mutatott az egyik hajnalban a hőmérő. Ezt sikerült a légkeverők segítségével 1-2,5 fokkal enyhíteni, azaz mínusz 4,5 fok körül stabilizálni a hőmérsékletet, amely mellett a körte átvészelte a fagyot. Ahogy fogalmazott, más ültetvényekben, ahol kajszit termelnek, ott előrébb tartott a virágzás, azaz érzékenyebb volt a növény. Ilyen helyeken a légkeverés mellett meleg levegő bevitelére is szükség volt – füstölés, tüzelés stb. – , hogy megvédjék a virágzó fákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!