WepiFrost Kft.

2023.11.13. 13:52

A vadkerti cég szélgépcsaládja védi az ültetvényeket a tavaszi fagyok ellen

A Magyar Tudomány Ünnepén elismerő oklevelet kapott az MTA Dél-alföldi Innovációs pályázatára egy soltvadkerti cég. A WepiFrost Kft. szélgépcsaládja jó eséllyel védi meg a tavaszi fagyokkal szemben a hazai ültetvényeket.

Barta Zsolt

Weppert Sándor pénteken mutatta be a szőlészeknek a soltvadkerti Márton-napi rendezvényen a szélgépet

Fotó: Barta Zsolt

Az elmúlt években több alkalommal is hatalmas károkat okoztak a hazai ültetvényekben a tavaszi fagyok. Ezek ellen alig lehet védekezni. A soltvadkerti Weppert Sándor cége, a WepiFrost Fagyvédelmi Kft. azonban felépített egy olyan szélgépcsaládot, amely jó eséllyel csökkentheti a fagykárok mértékét a gyümölcsösökben. A WepiFrost Kft. benevezett az MTA Dél-alföldi Innovációs pályázatára ezzel a gépcsaláddal. Nem régen Szegeden, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvény alkalmából az üzletember Fagyvédelmi szélgép című pályázatát az akadémia zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta.

Weppert Sándor családi gazdaságot vezet, amely körtét és bodzát is termeszt Soltvadkert határában. Ahogy a cégvezető mondta, a vállalkozásukat is gyakran sújtotta a fagy. Ez ellen füstöléssel, parafingyertya használatával, fagyvédelmi öntözéssel vagy akár vontatott fűtőberendezések mozgatásával védekeznek a legtöbben. Ezek a módszerek ismertek, de vagy igen drágák, vagy pedig nem mindig célravezetőek. Ekkor jött az ötlet, hogy nyugati mintára, de magyar igények alapján felépítsenek egy olyan szélgépet, amellyel jó eséllyel csökkenthető a fagykár.

A tervezés és a kivitelezés egy több mint kétéves projekt volt – mondta a cégvezető. Előbb maguknak gyártottak az ültetvényekre, majd több ilyen – elektromos meghajtású – gépet is készítettek értékesítésre.

A szélgépcsalád a Magyar Tudományos Akadémia Dél-alföldi Innovációs Pályázatán elismerő oklevelet kapott
Fotó: Barta Zsolt

A cégvezető elmondta a gép működésének a lényegét: a szélgép összekeveri a felsőbb meleg és az alsóbb hideg légrétegeket, és gátolja a hideg levegő felhalmozódását. Maga a gép hőt nem termel, hanem a környezetében megtalálható hőt osztja szét. Amire a berendezés képes, az az, hogy az ültetvényben hozzávetőlegesen a 10–30 m és az 1–2 m magasságban mérhető hőmérsékletek átlagát teremtse meg azáltal, hogy a két légréteget egymással összekeveri.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az egyik legköltséghatékonyabb fagyvédelmi módszer. 

Kisugárzási fagyok esetén optimális esetben mintegy 1–4 Celsius-fokkal képes emelni a levegő hőmérsékletét, emellett másodlagos hatásként a gyümölcskezdemény körül kialakuló mikroklímát, amely 1–2 fokkal hidegebb a környezeti hőmérséklettől, elmozdítja.

Weppert Sándor elmondta: a szélgépek egyediségét a személyre szabott igények szerinti paraméterek adják. A Wepifrost Fix (betonalapra telepített) szélgépüket azoknak a gazdáknak ajánlják, akik öt métert meghaladó koronamagassághoz keresnek hatékony fagyvédelmi megoldást. A 12 méter magas fix szélgépük kimondottan előnyös fagyzugos helyen való gazdálkodás esetén. A Wepifrost Mobil-D szélgép mobil és ledönthető. Azoknak a gazdáknak ajánlják, akik év közben más-más kultúrákban, illetve különböző helyeken is szeretnének védekezni. A mobil szélgép traktorral vontatható és a kiválasztott területen fél óra alatt felállítható. A Dél-Alföld régióban ma már 20, országszerte több mint 50 olyan szélgép üzemel, amely az innovációs pályázaton elnyerte a zsűri elismerését – mondta végül a WepiFrost Kft. ügyvezetője, Weppert Sándor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!