Országos fórumsorozat

2024.03.06. 19:50

Gazdafórum: az új uniós Közös Agrárpolitika volt terítéken Kerekegyházán – galériával, videóval

Országos fórumsorozatot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Gazdakörök és a Gazdaszövetkezetek Szövetségével karöltve. Hazánk valamennyi vármegyéjét érintő roadshow célja megismertetni a gazdálkodókat az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében hamarosan megjelenő pályázatokkal. Ennek egyik állomása Kerekegyháza volt. A gazdafórum résztvevőit dr. Kelemen Márk, a város polgármestere és Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke köszöntötte.

Gulyás Sándor

– Az országban hetven helyszínen, vármegyénkben három településen tartunk fórumot. A rendezvények fő célja, hogy naprakész és hiteles információkhoz juttassuk a gazdákat, megismertessük velük a kínálkozó lehetőségeket, az előttük álló nehézségeket, illetve várjuk azokat az impulzusokat melyek segítenek abban, hogy jól tudjuk képviselni érdekeiket – emelte ki beszédében Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke, aki egyben biztosította a gazdákat arról, hogy a MAGOSZ és a kamara azon munkálkodik, hogy élhető körülményeket biztosítson számukra.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke
Fotó: Gulyás Sándor

Az idei esztendőben hatvankilenc pályázatot hirdet meg az agrártárca a nagy-, a kis- és közepes vállaltok, termelők, élelmiszer-feldolgozók számára. A pályázatok amellett, hogy a gazdaságfejlesztést szolgálják, lehetőséget teremtenek arra is, hogy a cégek és a gazdálkodók megfeleljenek az európai unió által megfogalmazott „zöld elvárásoknak”. 

– A közös agrárpolitika második pillérében, a Vidékfejlesztései Programban kettőezer-kilencszáz milliárd forint áll rendelkezésre a továbbfejlődéshez. Az összeg azért ilyen magas, mert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére a kormányzat 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a támogatás mértékét. A minden kifizetésre kerülő 100 forintból 80 forint hazai forrás és csak 20 forint, ami Brüsszelből érkezik. A kormányzat kiállása a gazdálkodók mellett különösen szembeötlő, annak tükrében, hogy a tőlünk nyugatabbra lévő országokban a hatalom a támogatásokat és a kedvezményeket is megvonja, visszatartja – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A gazdafórum első felében Győrffy Balázs a Fordulat előtt Európa agrárgazdasága: kihívások, döntések és válaszok című előadását hallgathatták meg az érdeklődők, a gazdaság-tanácsadást dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára tartotta. A rendezvény végén a gazdálkodók mondhatták el véleményüket, számolhattak be tapasztalataikról, majd kaphattak választ kérdéseikre a szakemberektől.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!