Gazdaság

2023.12.14. 19:13

Ismertették Bács-Kiskun megye TOP100 vállalkozását – galériával

Elkészült Bács-Kiskun vármegye gazdaságának összefoglaló szakmai tükre, amelyet csütörtökön mutattak be a kecskeméti városházán. A megyei iparkamara kiadványából kiderül, hogy a száz legnagyobb vállalat listáját a Mercedes autógyár vezeti. A sorban a legutolsó cég bevétele is meghaladja a 8,4 milliárd forintot.

Barta Zsolt

A kecskeméti városháza dísztermében mutatták be a megyei iparkamara kiadványát

Fotó: Bús Csaba

Aki meg akar ismerkedni Bács-Kiskun gazdaságával, annak feltétlenül át kell tanulmányoznia a TOP100 Bács-Kiskun Vármegye Gazdasága 2023 című kiadványt, amelyet a megyei iparkamara jegyez. Ennek bemutatása csütörtök délután történt meg a kecskeméti városháza dísztermében. Azért itt, mert a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara ( BKMKIK) székházát ezekben a hetekben újítják fel.

A kiadványt a szervezet munkatársai a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakértőinek szakmai támogatásával készítették. Aki a kezébe veszi, több alfejezeten keresztül ismerkedhet meg a térség gazdaságával.

A kiadvány izgalmas, érdekes részét képezi az a hatalmas táblázat, amely a 100 legnagyobb vállalkozás 2022-es adatai alapján vetít az olvasó elé egy érdekes képet. A táblázatban a legelső cég a Mercedes autógyár, amely 4543 dolgozónak biztosít munkát, és a nettó árbevétele 1589 milliárd forint volt.

A listára történő felkerülés feltétele most legalább 8,4 milliárd forint volt. Ehhez tavaly elegendő volt 6,5 milliárdos árbevétel is – egyebek mellett erről is szólt Gaál József, a kamara megyei elnöke a városháza dísztermében.

A kamarai rendezvény első fele nem volt nyilvános, ekkor a szervezet belügyeit tárgyalták meg a kamarai küldöttek. Az ünnepi rendezvény második felében hagyományosan elismerő díjakat nyújtottak át a megye azon cégeinek, amelyek a saját működési területükön kimagasló eredményeket értek el. A díjak átadásán részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki megtiszteltetésként fogadta a kamara felkérését, hogy a város adjon helyszínt az ünnepségnek. A rendezvényen átadták a jól tanuló, ám szerény szociális körülmények között élő diákoknak azokat a pénzbeli adományokat, amelyek a Hírös Héten megtartott Hírös Vacsorán befolyt összegből gyűlt össze.

Ezt követően Gaál József méltatta a gazdasági szakemberek számára jó eligazodást jelentős TOP100-as kiadványt. A Bácsalmási járáson kívül minden járásban működik nagyvállalat. A legtöbb, 52 a kecskeméti térségben, a kiskőrösi és a kiskunfélegyháziban 9–9 vállalat termel. A kalocsaiban 8, a tiszakécskeiben és a bajaiban 6–6, a kiskunhalasiban 4, a kunszentmiklósiban, a kiskunmajsaiban és a jánoshalmi területeken 2–2 ilyen található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!