Mezőgazdaság

2023.05.29. 11:18

A szárnyasok uralták a nagykőrösi állatvásárt – infografikával

Megszűnt a lóvásár, szarvasmarha félékből csak néhányat hajtottak fel, ezzel szemben baromfiból rengeteget kínáltak a vasárnapi nagykőrösi országos vásáron.

Miklay Jenő

Sok baromfit kínáltak a vásárban

Fotó: Miklay Jenő

A pünkösdi sokadalomnak általában kisebb a forgalma a többi kőrösi vásárokhoz képest. A sertéstenyésztők ez idő tájt nem számítanak élénk keresletre, hiszen ki-ki már kora tavasszal hízóba állította a választási malackákat. Alább is adták az árakat a gazdák, az egy hónappal korábbi vásárhoz képest csaknem 20 százalékkal kértek kevesebbet a növendék állatokért. Ez azt jelenti, hogy például, akik most vettek választásiakat, 6-8 ezer forintot takarítottak meg a Szent György-napi bevásárláshoz képest.

A lovaknak fenntartott tér csaknem teljesen üresen tátongott. Néhány szíjműves állított ki oda hámokkal, lovászati felszerelésekkel. Az állatok azonban hiányoztak. A verseny- és kocsislovak többnyire a tenyésztő helyeken cserélnek gazdát. Főleg amióta a vásározást költségessé tette a felhajtandó jószágok kötelező egészségügyi vizsgálata, okmányolása.

Leáldozóban a kisüzemi szarvasmarha tenyésztés
Fotó: Miklay Jenő

A szarvasmarha félékből évről-évre kevesebbet árulnak. Utóbb mindössze néhány növendék üszőhöz, bikához várták a vevőket a tenyésztők. Fejős tehenet pedig egyet sem lehetett kapni.

− A kisüzemi szarvasmarha állomány folyamatosan csökken országszerte. 

Debrecentől Békéscsabáig járok vásárokba, mindenütt hallom az ágazat zsugorodását. A gazdálkodásból kiöregedők helyébe nemigen lépnek a fiatalok, nem értenek hozzá, vagy kockázatosnak tartják az egyre növekvő tartási költségek és a nyomott értékesítési árak miatt. Ezért a szarvasmarha vásárok is lassan kiürülnek, mert nincs mit eladni − foglalta össze a gyér felhajtások okát Perjési Ferenc kecskeméti őstermelő.

A növendék sertéseket több ezer forinttal olcsóbban számolták
Fotó: Miklay Jenő

A kisállatok tenyésztésének bővülése azonban mindent felülmúl. Úgy tűnt, az állatvásárban mindenki baromfit, házinyulat akart vásárfiaként hazavinni. A kereslet ismét lendített felfelé az árakon. Körülbelül 10-15 százalékos drágulást lehetett tapasztalni az áprilisi vásárhoz képest. Több tenyésztő Bács-Kiskun vármegyéből érkezett növendék kacsákkal, libákkal, és a környező térségekből is rengeteg szárnyast hoztak.  Vásároltak belőlük tovább tenyésztésre nagyobb gazdaságok, ám főleg a kicsi tyúkudvarok tulajdonosai bonyolították Kőrösön a beszerzést. Fellendült a házi állattartás. 

A vesszőkosár mindig kedvelt vásárfia
Fotó: Miklay Jenő

A zsibvásárban rendszerint az itthoninál olcsóbban beszerezhető árukra csapnak le a látogatók. Szinte mindenre. Legutóbb az import papíráruk, konyhai törlőtekercsek, szalvéták, zsebkendők fogytak feltűnő ütemben a sátrak alól. Mindezek mellett a jó minőségű hazai kisipari termékekért, főleg a vesszőből font kosarakért, ruhás kasokért is megadták a pénzt, hiszen az ilyen eszközök nem hiányozhatnak egyetlen háztartásban sem.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!