Galériával

2022.09.15. 15:00

Új hulladékkezelő üzemet épített a Saubermacher Kecskeméten

Másfél milliárd forintos beruházással, 255 millió forint állami támogatásból épített új hulladékhasznosító üzemet a Saubermacher-Magyarország Kft. Kecskeméten, melyet csütörtökön Palkovics László miniszter közreműködésével avattak fel.

Horváth Péter

A képen (balról): KR Hans Roth, a Saubermacher cégcsoport alapítója, Horváth Péter, a Saubermacher-Magyarország ügyvezetője, dr. Palkovics László, a Technológiai és Innovációs Minisztérium minisztere és dr. Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete.

Fotó: Bús Csaba

Csütörtökön avatták fel a hulladékkezeléssel és hasznosítással foglalkozó Saubermacher-Magyarország Kft. új kecskeméti telephelyét. A vállalat az elmúlt három évtizedben folyamatosan fejlődő technológiáinak és komplex ipari hulladékgazdálkodási szolgáltatásainak köszönhetően mára a körforgásos gazdaság egyik meghatározó szereplőjévé vált. Folyamatos innovációik lehetővé teszik, hogy egyre több és több másodnyersanyag kerüljön vissza a körforgásba.

Ennek szolgálatában áll az elkészült új hulladékkezelő telephelyük is, ahol veszélyes és nem veszélyes hulladékok begyűjtése, előkezelése és hasznosítása zajlik. A 1,5 milliárd forintos beruházás több mint 255 millió forint vissza nem térítendő, a versenyképességi támogatás keretében nyújtott állami támogatásban részesült. A vállalat logisztikai és műanyagipari feldolgozó központjaként, közel 90 munkavállalót foglalkoztat a kecskeméti telephelyen.

Ezzel a beruházással a vállalatcsoport a régióban keletkező intézményi hulladékok komplex kiszolgálására vált alkalmassá három hektáros területen. 

A Saubermacher cégcsoport éves szinten 220 ezer tonna anyagáram fölött diszponál, amelyből 30 ezer tonna a kecskeméti telephelyhez köthető.

Az átadáson Horváth Péter, a Saubermacher-Magyarország ügyvezetője köszöntötte a jelenlévőket, mérföldkőnek nevezve a beruházást. Elmondta, hogy már januárban használatba vették az új telephelyet, de az átadásra csak csütörtökön kerülhetett sor a pandémia miatt.

Dr. Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete méltatta a beruházás fontosságát, kifejtve, hogy a magyar és osztrák közös múlt 400 évre tekint vissza, s ma is fontos szövetséges a két ország. Ausztria Magyarország stratégiai partnere, nyugati szomszédunk hazánk második legnagyobb befektetője a 8,3 milliárd eurós összberuházással és második legfontosabb kereskedelmi partnere, hiszen több mint 250 osztrák cég működik Magyarországon, majd a Saubermacher innovatív működését illette elismerő szavakkal.

KR Hans Roth, a Saubermacher cégcsoport alapítója köszöntőjében elmondta, hogy hét országban 55 telephellyel rendelkeznek, köztük a kecskeméti különösen fontos számukra, ahol a zero waste, avagy nulla hulladék stratégiájuk prioritást kap, de hasonló telep épül majd Macedóniában is. Céljuk, hogy 2030-ra ügyfeleik hulladékának kezelésével egymillió tonna károsanyag-kibocsátást spóroljanak meg.

Dr. Palkovics László, a Technológiai és Innovációs Minisztérium minisztere megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a magyar emberek javára hasznosítsa a hulladékgazdálkodási ágazatban rejlő lehetőségeket, összehangolva a gazdasági növekedést és a környezetvédelmi szempontokat. E munkában kiemelt partnernek számít az egyik legjelentősebb hazai hulladékgazdálkodási szolgáltató, a Saubermacher.

Kijelentette, hogy a minisztérium egyik kiemelt területe a körforgásos gazdaság, és stratégiája ugyanaz, mint amit a Saubermacher tesz, hiszen a vállalati felelősség, gondolata meghatározza a mindennapi életet. 

Feladatuk a fenntartható fejlődés megteremtése, ahogyan a vállalatoknak is terveiket össze kell hangolni a hosszú távú társadalmi célokkal. 

Utalt a közelmúltban megjelent, fenntarthatóságról szóló KPMG-tanulmányra, melyben Magyarország 32 országból 13. lett, de a kormányzat érdeme is, hogy a fenntarthatóság elérését célzó jogszabályi környezet maximális pontszámot kapott. Hangsúlyozta: Magyarország autóipari Szilícium-völgyében, Kecskeméten, ahogyan az országban is, cél a hulladék másodrendű alapanyaggá alakítása. Ennek érdekében, a körforgásos gazdaságot segítve létrehozott egy technológiai platformot, ami összefogja az érdekelteket.

Kiemelte, hogy a Saubermacher több évtizedes jelenléte bemutatta az elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt, és innovációinak köszönhetően dinamikusan fejlődik.

Mint fogalmazott, 2010-hez képest több mint a duplája a feldolgozott hulladék mennyisége hazánkban, és legutóbbi cél az építési törmelék hasznosítása, mely területen is jelentős változások várhatók. A miniszter elmondta, hogy a MOL létrehoz egy 500 ezer tonna hulladék energetikai hasznosítására alkalmas üzemet.  

A miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság első hét hónapos fejlődésében nem látszanak a kialakult nehézségek, az ipar hét hónap alatt öt százalékot nőtt, de mint fogalmazott, ne legyenek illúzióink, ez változhat. Ennek kezelésében fontos szerepe lesz a körforgásos gazdálkodásnak.

A beszédeket követően a felszólalók faültetéssel avatták fel az új telepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!