Bács-Kiskun

2022.06.18. 15:25

Elaprózta magát a korai cseresznye

Június elején piacra jutottak az első cseresznye­szállítmányok a Homokhátság kertészeteiből. A hozamokkal elégedettek a gazdák, a termés minőségét, a felvásárlási árakat tekintve azonban az ideinél jobb évük is volt.

Miklay Jenő

A Carmen cseresznye az egyik legkedveltebb fajta a fogyasztói piacokon Fotó: Miklay Jenő

A hazai cseresznyés kertek fáinak virágai megmenekültek a tavaszi fagyoktól. A hosszan tartó alacsony tavaszi hőmérséklet azonban kedvezőtlenül hatott a beporzásra, a termés minőségére. Bács-Kiskun megyében a falugazdász hálózattól szerzett információink szerint a korai fajták termésének mennyisége, minősége tájanként eltérő. A megyei össztermést 1000–1200 tonnára becsülik, vagyis a cseresznyefák a sokévi átlagnak megfelelően adták gyümölcsüket. Bács-Kiskun megyében a Központi Statisztikai Hivatal adata szerint 350 hektáron termesztik, az országos összterület 13 százalékán. 

A felvásárlási és piactéri árak jelenlegi alakulása azt sejteti, hogy a termesztők nem igazán elégedettek a korai cseresznye adta jövedelemmel. 

Május utolsó hetében ezer forint körüli átlagáron keltek a korai fajták a nagybani piacokon, a termelői standokon pedig kétezer forint körül alakult az áruk. A rázott, ipari gyümölcsöt 200–300 forintért lehetett eladni június első hetében. Mindez átlagos árszínvonalat mutat, alig-alig fedezi a kertészek növekvő költségeit. 

Nagykőrösön, Füle Zoltán gazdaságában a Bigarreau Burlat adta az első cseresznyetermést. – Öreg, 23 éves ültetvényünk van ebből a korai fajtából. Korukhoz képest sok szemet hoztak a fák, azonban többnyire apró szemeket szüreteltünk róluk. Ötszáz forintért tudtuk eladni, romániai exportra. A Valerij Cskalov fajtával is adódott probléma.

Szép, nagy, közel 30 milliméter átmérőjű szemei a kocsánynál kissé megpuhultak. 

Következik hamarosan a késeiek szürete is a Verával, majd sorra kerül a Carmen. Az utóbbiak fiatal fák, meglehetősen bő a hozamuk. Úgy tűnik, a felvásárlással nem lesz komolyabb probléma, a cseresznyét keresik, főleg lengyelországi, romániai viszonylatban – számolt be lapunknak Füle Zoltán. 

A Kálmánhegy dűlői gazdaságban bőséges termést mutatnak a meggyfák is. Nagyjából június második felében látnak hozzá szedéséhez. A másfél hektár korai kajszi pedig a sorozatban több meddő év után idén kárpótolt. 
– A kajsziültetvényünk fái sajnos megritkultak az utóbbi években, nem lesz annyi termés, amennyi elvárható lenne a területről. Az abszolút mennyiség azonban így is jelentős az utóbbi három-négy év hozamaihoz képest, amikor rendre elpusztították a virágok zömét a kora tavaszi fagyok. Ezzel szemben idén némely pihent kajszifára ráfért volna némi termésritkítás – jellemezte a várható szüretet Füle Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!