mezőgazdaság

2021.03.17. 11:27

Bács-Kiskun megyében is jól járt, aki tíz éve termőföldet vásárolt

Nagyon jó befektetést csinált az, aki termőföldet vett egy évtizede, az akkori válság idején. A legnagyobb magyar bank felmérése szerint idehaza 2,5-szeresére nőttek az átlagos termőföldárak tíz év alatt. A jánoshalmi körzetben ennek a háromszorosáról van szó.

Barta Zsolt

Az árnál az is sokat számít, hogy egy tagban mekkora területről van szó

Forrás: MW / archív

Fotó: Lang Róbert

A magyar mezőgazdaság nem termel többet, mint a rendszerváltás előtt, ugyanakkor az, aki a termőföldvásárlásba tette a pénzét, jól járt. Idehaza két és félszeresére nőttek a legnagyobb hazai pénzintézet termőföldről szóló jelentése alapján az árak. A legdrágábbak a földek Békés megyében, a legolcsóbbak közé tartoznak a nógrádi parcellák. Bács-Kiskun középen van.

A legértékesebbek – ha a járásokat nézzük – a Jánoshalma környékén elterülő parcellák.

Itt bőven 1,7 millió forint felettiek az árak. Egy évtizede a banki felmérés alapján ezek hektáronként 500-600 ezer forint körül mozogtak, ma már ennek a háromszorosát is elkérik bőven azok, akik értékesítenek. A földár sok mindentől függ, így a megközelíthetőségtől, az aranykoronában mért minőségtől.

Az is sokat számít, hogy egy tagban mekkora területről van szó. A fentebb említett érték egy átlagot jelent, mely más akkor, ha például ültetvényről van szó. Annak az értéke értelemszerűen drágább. A banki jelentés szerint a járvány nem befolyásolta alap­vetően az árakat tavaly.

A földvásárlási kedvet elősegítette az uniós költségvetésből a magyar mezőgazdaságra jutó támogatás összege, a területalapú támogatások, a termőföld haszonbérbe adásából származó jövedelem adómentessége, az utóbbi években sokéves átlagot meghaladó terményárak, a rendkívül kedvező kamatkörnyezet és forráskínálat a termőföld vásárlásához, illetve a bankok élénk agráraktivitása.

A Világgazdaság idei február 17-i cikke alapján elmondható, hogy a mezőgazdasági árak jelentősen emelkedtek tavaly.

A statisztikai hivatal adatai szerint decemberben a gabonafélék ára 21, az olajos magoké 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, de a gyümölcsök 35 százalékos áremelkedése is jelentősen hozzájárult az agrártermelői árak ugrásához. A legnagyobb magyar bank forgalmi adatokból készült felmérése alapján az 1,5–1,75 millió forint közötti átlagos hektárár jellemző a Kecskeméti, a Kalocsai, a Bajai és a Bácsalmási járás értékesítési szerződéseire. A Kunszentmiklósi járásban 1,25–1,5 millió, míg a többi térségben 1–1,25 millió forint körül alakul a termőföld forgalmi értéke.

Az árnál az is sokat számít, hogy egy tagban mekkora területről van szó
Fotó: MW / archív

A kiváló bácskai földek komoly értéket képviselnek

Egy korábbi cikkünkben kérdeztük a megyei agrárkamara elnökét, Gáspár Ferencet arról, hogyan is alakul a földforgalom a megyében. Ő akkor így felelt: – Köztudomású, hogy a Bácskában jó termőképességű földek vannak, ott a szántó hektáronkénti ára akár a 3 millió forintot is elérheti. A megye északi részein, így konkrétan egy hektár föld ára átlagosan 1–1,6 millió forint körül alakul. A Kunsági borvidék jellemzően homokos területein a szőlők árát, az elhelyezkedésen túl, az ültetvény fajtája, kora határozza meg, így itt a hektáronkénti ár széles skálán mozog, nyilvántartásunk szerint 1,8 és 5 millió forintos árral is találkoztunk az elmúlt évben. Bács-Kiskun megyében számosságát tekintve évi 4000–5000 földrészlet cserél gazdát, ez a volumen az elmúlt évek során stabilnak látszik. Mivel a földbérletek hatósági jóváhagyási procedúrájában a kamara nem vesz részt, így erről csak a gazdáktól származó közvetett információkkal rendelkezünk. Véleményünk szerint a kigazdálkodható bérleti díj összege 70–100 ezer forint körül lehet hektáronként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!