Beruházás

2021.01.14. 11:00

Több mint háromszázmillió forintból újulhat meg a halasi vásártér

A város legnagyobb közösségi helyszíne, a Harangos téri vásártér is megújulhat abból a 308 millió forintból, amit az önkormányzat nyert a szegregált területek felújítására a Belügyminisztérium pályázatán. A vissza nem térítendő támogatásból megújul az Alsóváros és a Tabán több pontja is – tudatta közösségi oldalán Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere.

Pozsgai Ákos

A csapadékos időben rendszerint sártengerré változtatta a vásártér területét.

Fotó: Pozsgai Ákos

A projekt részleteiről Szűcs Csaba alpolgármester adott tájékoztatást, aki elmondta, hogy a halasi önkormányzat az első sikeres pályázat után egy újabb pályázatot adott be az elmúlt évben a szegregált városrészek rehabilitációjára. – A pályázati kritériumok között kiemelt célként fogalmazódott meg a szegregált környezetben élők integrált környezetbe történő beilleszkedése, a szegregációval veszélyeztetett városrészekben lakók mindennapi életkörülményeinek a javítása – mutatott rá Szűcs Csaba, aki kiemelte, hogy a több részből álló projekt a város különböző pontjain fog megvalósulni.

Kifejtette: a legnagyobb beruházás a vásártéren lesz, amely annak ellenére, hogy a város egyik szegregált területéhez tartozik, egyben a legnagyobb közösségi tere is a településnek, itt szoktak ugyanis a legtöbben összejönni a szokásos hó eleji állat-és kirakodó vásárokon, ahol egy-egy ilyen alkalomkor sok ezer ember fordul meg.

A vásártéren megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy új szociálisblokk épül, ahol a női és férfi mosdók mellett akadálymentesített mosdó is lesz kialakítva. A jelenlegin kívül további fedett árusító helyeket alakítanak ki, valamint

a vásár területén térkővel rakják ki a többi árusítóhely mentén a főbb gyalogutakat és új kerítéssel veszik körbe a vásárteret.

A beruházással a több évtizede megoldatlan csapadékvíz-elvezetés problémáját is szeretnék megszüntetni. Csapadékcsatorna-rendszert építenek ki a vásártér területén, amely biztosíthatja, hogy ne álljon meg az esővíz, amely a csapadékos időben rendszerint sártengerré változtatta a területet. Építenek egy beton színpadot is, ahol közösségi rendezvényeket lehet majd tartani. Köztérfigyelő kamerákat is felszerelnek, amelyek a városházán az önkormányzati rendészet informatikai rendszerébe lesz bekötve, ezzel a vásártéren és környékén a közbiztonság további javulását várják.

A szegregált városrészek fejlesztését célzó előző félmilliárdos pályázat keretében új út épül a vásártér mellett a mázsaháztól a Tó utcáig,

a mostani pályázat részeként pedig a mázsaháztól a Harangos téren át a Tinódi utcáig építenek új utat.

A fejlesztésbe bevonják a tabáni városrészben található hat önkormányzati tulajdonban lévő bérlakást is, amelyeket teljese egészében felújítják a projekt keretében.

A sok csapadék rendszerint sártengerré változtatta a vásártér területét.
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!