kiskőrös

2020.05.22. 16:32

A fagy miatt drágább lesz a gyümölcs

Drága lesz a cseresznye, a kajszibarack, de a szilva is. Ezek nagy része elfagyott a megyében és a Kiskőrösi járásban. A szilvára sok gazda akár keresztet is vethet.

Barta Zsolt

Kornóczi János falugazdász elmondása szerint 400 hektáron terem a csonthéjas gyümölcs a város határában. Az idén szinte mind elfagyott. Ezt erősítette meg a megyei agrárkamara is. Más települések környékén is vannak ugyanis olyan területek, ahol száz százalékban lett oda a gyümölcs.

Kecelen cseresznye is nagyon kevés terem a hidegeknek köszönhetően. A meggyesekben – 300 hektár – a bogyósgyümölcs gyenge termést hozhat. Talán fedezi a költségeket. A kajszibarackra viszont szintén keresztet vethetnek a város termelői. De nem csak ez a probléma, hanem az aszály is. A hétvégén talán 1–2 milliméternyi eső hullott, ami arra sem volt elegendő, hogy a talajt átnedvesítse.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, akinek Császártöltéstől nem messze vannak ültetvényei is, az elmaradt csapadékra hívta fel a figyelmet. Kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta, hogy most leginkább a spárga sínyli meg a nedvesség hiányát. Megerősítette, hogy a korai érésű gyümölcsök szinte teljes fagykárt szenvedtek. Itt-ott a középső vagy kései érésű gyümölcsök esetében azonban fél terméssel fizethetnek az ültetvények. A kiskőrösi szőlőket a fagy nem érintette. Viszont az áprilisi hideg a borszőlő várható mennyiségét befolyásolja. Az idén rekordterméssel nem lehet számolni.

Torgyikné Danis Éva kiskőrösi családi ültetvénye a költségeket sem hozza vissza az idén. Az ültetvényeken a cseresznye teljesen elfagyott, ugyanakkor permetezni a fákat, még ha nincs is termés, akkor is kell. Talán a meggyből lehet majd szedni, de a barackból mutatóban sincs. Hiába kezelték szerrel a fákat az áprilisi fagy ellen, esélyük sem volt – mondta el Torgyikné Danis Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!