beruházás

2020.04.29. 11:30

Fejlesztésre készül a soltvadkerti cég

A soltvadkerti Material-Plastik Kft.-nél nem elbocsátanak dolgozókat, hanem munkatársakat keresnek. A megrendelések hetek óta növekednek. Garami Zoltán cégalapító azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az év második felében elérheti a műanyaggyártási szektort a válság.

Barta Zsolt

Garami Zoltán Font Sándor országgyűlési képviselő kalauzolja körbe a gyárban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A gazdasági válság ellenére léteznek olyan cégek az országban, amelyek maximális fordulatszámon pörögnek. Ilyen a soltvadkerti Material – Plastik Kft., amely most egy 800 ezer eurós beruházást tervez. A gépek három műszakban dolgoznak, a 140 ember folyamatos termel. Garami Zoltán, aki a feleségével éppen 31 éve alapította a családi vállalkozását mégis óvatosan fogalmaz.

Az év első két hónapjában jelentős forgalom-visszaesés történt az olasz és a francia piacok miatt. Majd március második felében, amikor kitört idehaza a vírusjárvány, akkor növekedett meg a vállalat termelése. Mivel az ország három nagy papírgyárának beszállítója, a megrendelői igények jelentősen megemelkedtek. Köszönhető ez annak, hogy az elmúlt hetekben a higiéniai áruk iránt hatalmas lett a kereslet. Aki tehette bespájzolt ezekből a cikkekből. Ezeknél a partner cégeknél vélhetőleg később következhet be hasonló termelési visszaesés, mint amilyennel például most az autószektor szereplői küzdenek. A cégvezető hozzátette: ma olyan megrendelőket is kiszolgálnak, akik korábban más műanyagipari vállalatokkal álltak kapcsolatban. A versenytársaik egy része ugyanis leállt, a megnyíló piacra a vadkerti cég belépett és ezt a pozícióját szeretné megőrizni. Erre azért is lenne szükség mondta a cégvezető, mert nem kizárt, hogy a papírgyárak és más higiéniai eszközgyártók felfokozott termelése csökkenni fog. A korábbi lakossági felvásárlások miatt ugyanis – érthető módon – csökken ezen a téren a vásárlóerő.

A folyamatos új külföldi megrendelések pedig pótolhatják majd a kieső hazai keresletet. Soltvadkerten készülnek a válság utáni időszakra a HIPA ( Nemzeti Befektetési Ügynökség) támogatásával 800 ezer eurós beruházási gépvásárlás van kilátásban. Így nem csak a jelenlegi dolgozói létszámot őrzik meg, de némi növekedést is terveznek. Ezzel kívánják a kormány azon szándékát erősíteni, miszerint amennyi állás elveszett a járvány miatt, ugyanannyit teremtenek idehaza. Garami Zoltán, aki több mint három évtizede üzletember azt mondja, hogy a mostani válság olyan, amilyet az emberiség még nem látott. A humán szférából – egészségügy – lopódzott be a gazdaság világába. Ott pedig legalább akkora kihívást okoz, mint a járvány a gyógyítás területén.

Kérdésünkre megerősítette, hogy támogatta a soltvadkerti általános iskolát tíz új laptoppal, és internet elérési lehetőséggel, mivel vannak olyan gyerekek, akik nem rendelkeztek otthon gépekkel. – Annak a vállalkozónak, aki megteheti, támogatnia kell azt a közösséget ilyen nehéz helyzetben, ahol él – mondta végül Garami Zoltán.

Garami Zoltán Font Sándor országgyűlési képviselőt kalauzolja körbe a gyárban
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

A válság dióhéjban egy üzletember szemével

Garami Zoltán szerint a gazdaságok működésének egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – építőköve a bizalom. Abban a pillanatban, amikor ez megváltozik, az visszahat a gazdasági szereplők hangulatára, jelen esetben negatív visszacsatolási mechanizmusokat indítva. A koronavírus megjelenése a korábbi válságoknál sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben pusztítja a jövőbe vetett hitet. Emiatt a bizalom helyét a gazdasági szempontból roppant veszélyes pánikreakció veszi át, ami mikro- és makroszinten egy túlélésre berendezkedő gazdasági modellt állít fel – fogalmazott a cégalapító. Majd kérdésünkre válaszolva kiemelte: olyan gazdaságpolitikai beavatkozásokra van szükség, ami egyszerre képes támogatni a keresleti és kínálati oldalt valamint képes erősíteni a gazdasági szereplők bizalmát. – Elképesztő feladat, de úgy gondolom, hogy a kormány mindent elkövet a helyzet megoldásának érdekében – mondta Garami Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!