nyitás

2020.04.07. 14:00

Elkészült az új piac Pálmonostora központjában

Bár nem így tervezték az új piaccsarnok megnyitását Pálmonostorán, de a járványügyi szigorítások így sem szegik a kedvét a helyieknek, hiszen régi igényük vált valóra a korszerű, fedett termelői piac megvalósulásával. Cseszkó László polgármester abban bízik, hogy mielőbb benépesül árusokkal és vásárlókkal a falu új létesítménye.

Vajda Piroska

Cseszkó László, Pálmonostora polgármestere és Tímár Zoltán piacfelügyelő szerint minden készen áll a termelők fogadására

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Pénteken, az előírt valamennyi engedély birtokában megnyitotta kapuit az új piaccsarnok a falu központjában. A mezőgazdasági termelői piac a Vidékfejlesztési Program keretében valósult meg a kiskunfélegyházi Bács-Ép-Generál Kft. kivitelezésében. A kilencvenszázalékos támogatottságú beruházásra mintegy negyvenmillió forint támogatást nyert az önkormányzat – sorolta a részleteket Cseszkó László polgármester.

Elmondta, a közel 160 négyzetméteres alapterületű épületből csaknem 62 négyzetméteres a zárt, illetve közel ugyanennyi a nyitott, de fedett elárusító tér. Az árusok és vásárlók részére tizenkét darab parkolót – köztük egyet a mozgáskorlátozottak részére – alakítottak ki. A piac udvarán beton térkőből járda és belső út is készült. A polgármester arról is beszámolt, hogy a beruházás során különös figyelmet fordítottak a környezettudatosságra, így világítást energiatakarékos lámpákkal, illetve a szükséges energiaigényt naperőművel biztosítják. A településvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a piac udvarán kerékpártárolókat is kihelyeztek, valamint a fedett részen ivókutat is létsítettek. Elmondta, a piaccsarnok megépülésével a piacfelügyelő számára egy új munkahely is létesült a településen.

Cseszkó László lapunknak arról is beszámolt, hogy a községben jelenleg mintegy kétszázötven aktív gazdálkodó család van, közülük várhatóan száz őstermelő él majd a helyben értékesítés lehetőségével. A helyi piacon nagyobbrészt szabadföldi és mintegy negyven százalékban fóliás kertészetekből származó zöldségfélék alkotják majd az idényhez igazodó kínálatot. Várhatón jelentős lesz a helyi gyümölcs- és csemegeszőlő-értékesítés, illetve gazdagítják majd a kínálatot a vágott és cserepes virágok, valamint a feldolgozott, kiszerelt termékek is. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Pálmonostora negyven kilométeres körzetéből és Bács-Kiskun megye teljes területéről várják a termelőket.

Cseszkó László, Pálmonostora polgármestere és Tímár Zoltán piacfelügyelő szerint minden készen áll a termelők fogadására
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Parkoló épült a régi piac helyén, peron készül a megállókba

A régi piactéren – a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében – parkolókat, fedett kerékpártárlót és buszvárót létesít az önkormányzat. A településen még további négy buszperont építenek. A Petőfi Sándor utcán kettőt, a vásártéren és a temetőnél egyet-egyet. Ezek a buszra való biztonságos le- és felszállást biztosítják. A közlekedésbiztonsági pályázatnak célja továbbá, hogy azok a helyiek, akik busszal járnak a szomszédos településekre dolgozni, itt biztonsággal elhelyezhetik autójukat és kerékpárjaikat. Mindazonáltal a sport- és egyéb rendezvényekre érkező vendégeknek is kényelmes parkolást biztosít – részletezte a polgármester. Cseszkó László hozzátette, a beruházásra Bugacpusztaházával közösen 61 millió forint támogatást nyertek. Ebből Pálmonostora 41 millió forin­tot fordíthat az említett fejlesztésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!