Bács-Kiskun

2019.07.21. 08:04

Határszemlén ellenőrzik a földterületeket

Napirenden van Bács-Kiskun megyében is a földhasznosítási kötelezettség éves ellenőrzése. A kormányhivatal szakemberei a járásokban az erdő nélküli termőterületek 15 százalékán vizsgálják a művelést, illetve felderítik a parlagfüves területeket.

Miklay Jenő

A kormányhivatal szakemberei a parlagfüves területeket is felderítik

Forrás: Unger Tamás

Fotó: Illusztráció

A termőföld védelméről szóló törvény rendelkezése szerint, a termőföldeket a művelési ágnak megfelelő termeléssel kell hasznosítani. Abban az esetben, ha valaki nem termeszt semmit, akkor is köteles, a talajvédelmi előírások betartásával, a gyomnövények elterjedését megakadályozni.

A törvényileg megfelelő földhasznosítás és a föld termőképes állapotban tartása környezetvédelmi és egészségügyi előnyökkel is jár. Évek óta visszatérő probléma ugyanis, főképp a gyengébb talajadottságú homokhátsági területeken, hogy a művelési kötelezettség elmulasztásával terebélyesednek a gyomos területek, allergén növényekkel, például parlagfűvel.

A kormányhivatal szakemberei a parlagfüves területeket is felderítik
Fotó: Illusztráció / Unger Tamás

A földeket művelőknek érdekük az ide vonatkozó szabályok betartása, mert ellenkező esetben földvédelmi bírságot szabhatnak ki rájuk, továbbá központi forrásokat is elveszthetnek. Az ökológiai jelentőségű szántókra és gyepterületekre csak akkor kapják meg a támogatást, ha azokat mezőgazdasági termelés nélkül sem hagyják nagy mértékben elgyomosodni.

A határszemle általános helyszíneléssel jár, ami azt jelenti, hogy az ingatlan-nyilvántartásban, illetve a földhasználati nyilvántartásban szereplő adatokat és a természetbeni állapot egyezőségét vizsgálják, illetve felderítik a termőföldre vonatkozóan az esetleges hatósági engedély nélkül építkezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!