Kecskemét

2023.12.15. 20:13

A tea világnapján a mézről sem feledkeztek meg a Széchenyivárosban – galériával

December 15-e a tea világnapja, ennek apropóján pedig különleges teadélutánt tartottak csütörtökön a Széchenyi István Közösségi Házban.

Orosz Fanni Flóra

Előadást hallhattak a teáról az érdeklődők

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A tea napja alkalmából érdekes előadásokkal és egy mini koncerttel is készültek a kecskeméti Széchenyi István Közösségi Házban, ahol nem utolsó sorban vendégül is látták néhány finom falattal és meleg teával az eseményre látogatókat. 

Először Braunitzer Ferencné dietetikus tartott rövid összefoglalót a teák jótékony hatásairól, fajtái jellegzetességeiről és egy-két különlegesebb típussal is megismerkedhettünk. Megtudhattuk, hogy a teákat alapvetően két nagy típusra osztják: fekete és zöld. A fekete teák rendszeres fogyasztása (napi 2-3 csésze) több, mint 20 százalékkal csökkentik a stroke esetleges kialakulását. A teák élénkítő hatásúak, de fogyasztásuk során nem tapasztalunk heves szívdobogást, hiszen a kávéval ellentétben, lassan felszívódó koffeint tartalmaznak. 

A gyógyteákról is mesélt a dietetikus, így megtudhattuk például azt is, hogy a csalántea igazi csodaszer. Sokoldalú hatása kiterjed az emésztés helyreállítására, de bőr- és hajproblémákat is hatásosan lehet vele kezelni. Ha nem is kúraszerűen, de érdemes hetente fogyasztani, ugyanis egy csésze teája több C vitamint tartalmaz, mint egy egész citrom.  

Az ünnepi hangulatot Tohai Andrea Gabriella saját dalaiból, megzenésített verseiből összeállított adventi műsora hozta el a közösségi házba. 

A tea − pláne a téli időszakban − mézzel az igazi, amiről Lakó András, méhész mesélt részletesen. Elárulta, hogy a méznek valóban rengeteg pozitív hatása van a szervezet számára, viszont érdemes odafigyelni, hogy milyen mézet, és milyen módon fogyasztunk. A mézet például tilos leforrázni, tehát az italunkba is érdemes akkor beletenni, amikor az már nem tűzforró. Megerősítette, hogy mindenképpen érdemes termelőtől vásárolni, hiszen sokkal tisztább és gazdagabb mézet kaphatunk, mint amit a boltok polcain kínálnak, az árkülönbség pedig nem minden esetben számottevő. A méhész megosztotta, hogy a köhögéssel járó megbetegedések esetén legjobb választás a hársból készült méz, ugyanis gyulladáscsökkentő hatású. Általános regeneráló hatással bír továbbá a repceméz, illetve a napraforgóméz is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!