szenvedély

2020.07.20. 14:00

Szőlőből és bodzavirágból is készít lekvárt a solti idősgondozó

Itt az ideje a befőzésnek, sorra érnek a gyümölcsök, amelyeket érdemes eltenni saját kezűleg télire. Az idősgondozóként dolgozó solti Karsai Erikának az évek alatt a lekvárok készítése lett a kedvelt elfoglaltsága, szenvedélyévé vált a nyári gyümölcsök ízének megőrzése a téli időszakra.

Lencsés P. Anna

Erika igyekszik megőrizni a gyümölcsök eredeti ízét, zamatát

Forrás: Petőfi Népe

– Minden a málnalekvárral kezdődött. Egyik munkatársamtól kaptam egy üveggel. Nagyon ízlett a lekvár, ez indított el ezen az úton, ekkor kezdtem bele komolyabban a gyümölcsök tartósításába. Az alapokat én is a nagymamámtól és az édesanyámtól tanultam, amint azt is, hogy az a legjobb, ha saját gyümölcsből készítem el a téli finomságokat – mondta el szerkesztőségünk érdeklődésére Karsai Erika.

Erika törekszik arra, hogy a családi kertben minél többféle gyümölcs megteremjen. Saját kezűleg ültetett el többféle, mára már termővé vált gyümölcsfát, málna- és szederbokrot, amelyek választékát folyamatosan bővíti. Éppen érik a málna, hamarosan bőséges termést ígér a szeder. Bár az idén a sárgabarackból keveset tudott leszüretelni, de ezt pótolja más lekvárokkal, hiszen hamarosan következik a szilva, az őszibarack és a szőlő, amelyből szintén különleges csemegét készít.

– A recepteket a családban, baráti körben, ismerőseimtől gyűjtöm, de felhasználom a világhálót is arra, hogy újszerű ízeket tudjak összeállítani. Lekvárjaimban nem használok tartósítószert, igyekszem minél inkább megőrizni a gyümölcsök eredeti ízét, zamatát. Nagyon szeretem a különleges lekvárok elkészítését. Keresem az új ízeket, különleges alapanyagokat, ezeket gyakran kombinálom. Így készítek lekvárokat bodza-, akác- és orgonavirágból is – fogalmazott Karsai Erika.

Erika igyekszik megőrizni a gyümölcsök eredeti ízét, zamatát
Fotó: Petőfi Népe

Ezek a virágból készült különlegességek aprólékos, sok munkával készülnek, cserébe igazi ízbombák, kóstolásuk különleges élményt ad. Nagyon kedvelt a kamillavirágos körtelekvárja, az eper-bodzavirág kombinációja, a fahéjas szilvalekvárja. Mióta ezzel foglalatoskodik, nem gond az ajándékozás, mert a család és a barátok nagy örömmel fogadják a szépen feldíszített, felcímkézett üvegbe eltett finomságokat.

Ebben az évben a megszokott ízek mellett tervezi bodzabogyóból és fügéből készült lekvárral bővíteni egyre gazdagodó receptgyűjteményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!