Fürtös Vendéglő

2020.07.11. 07:00

Borversenyt rendeztek Kecelen

Kecel körül 2200 hektárnyi szőlőt művelnek a gazdák. Pénteken 64 mintát mustrált az a három bizottság, amely a borokat minősítette. A döntnökök negyedik csoportja a pálinkákról mondott véleményt.

Barta Zsolt

64 bormintát kóstolt három bizottság

Forrás: Barta Zsolt

Nem sok bort minősítettek pénteken a Fürtös Vendéglőben összegyűlt bírálók, hiszen mindössze 64 minta gyűlt össze az idei borversenyre, pedig a város körül jelentős szőlőbirtokok terülnek el. Itt ugyanis több területen művelik a borszőlőt, mint például a jó nevű Villányi Borvidéken. Ott éppen 100 hektárral kevesebb területen termelnek a gazdák. A 64 bormintából 38 fehér, 12 rozé és 14 vörös volt.g

A pálinkák száma 14 volt. Béla Zoltán, az imrehegyi Béla Borászat tulajdonosa, az egyik bizottság elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy összességében szép borokat kaptak a döntnökök. A tavalyi évjárat alapjául szolgáló szőlő jó minőségű volt, így nem kellett nagy ügyesség ahhoz, hogy valaki szép bort készítsen. A nevezők technológia tekintetében jól felkészültek voltak, ez látszott meg a butéliák tartalmán. A hűtött erjesztéssel készülő fehér és a rozé borok a térségben a leginkább kiemelkedő minőségűek. A fahordós termékek egy más világhoz tartoznak, ennek ma szinte alig van piaca. Emiatt ezek hiányoztak. A gyümölcsös klasszikus fehérek és a rozék nagyon szépek voltak, hangsúlyozta a borász. A bizottsága elé került zöldveltelini, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a sauvignon blanc borok kiválóak voltak.

Meglepetést okozott egy nagyon szép tramini, amely kimunkált bor volt, ezért is kapott arany érmet. Béla Zoltán szerint, jó technológiával, és jó szüreti időpont kiválasztással lehet jó terméket az asztalra tenni. Majd szerkesztőségünknek elmondta, hogy Imrehegyen közel 700 hektáron terem a szőlő, ahol jelenleg közepes termés ígérkezik. Irsai esetében 70-90 mázsás termés várható, a cserszegi esetében sem lesz több a hozam hektáronként. A korábbi évek alacsony bevétele miatt a tápanyag utánpótlás nem volt olyan, mint amilyen lehetett volna. Tavaly ugyanis csak 40-60 forint között volt a szőlő kilójának az ára. Azaz egy gombóc fagylalt áráért legalább 4-5 kilónyit bornak valót kellett leszednie egy gazdának. Az idén a felvásárlási árak nem hangzanak rosszul, de nem túl jók sem, fogalmazott a borász. A tavalyi évhez hasonlóan úgy tűnik, hogy 30 hektárnyi szőlőt szednek le a gazdák a zöldszüret keretében.

64 bormintát kóstolt három bizottság
Fotó: Barta Zsolt

Hat hét múlva az Irsai Olivér és a Néró szőlő szüretével kezdődik a betakarítás. Ha nem lesz jégeső, a hőmérséklet 30 fok körül alakul, és időnként leesne 15- 20 mm csapadék, akkor jó minőségű alapanyagra lehet számítani 2020-ban. Ma még van elegendő nedvesség a talajban a szőlő számára. Kornóczi János a Keceli Hegyközség elnöke is hasonlóan fogalmazott, mint imrehegyi kollégája. A tavalyi szégyenletes felvásárlási ár meglátszik az ültetvények jelenlegi állapotán. Azaz korántsem olyan szépek a szőlők, mint amilyenek lehetnének normális felvásárlási árak esetén. Szerencsére nincsenek elhagyott ültetvények. Amennyire lehet, gépesítik a munkálatokat az emberek. Ezzel a költségeket lehet csökkenteni. Az elnök szerint a becslések alapján a tavalyinál kevesebb terméssel lehet számolni. A cserszegi fűszeres kevesebb hozammal kecsegtet, mint korábban.

Talán az oportó szőlő hozhat nagyobb termést az idén, vélekedett Kornóczi János. A nem hivatalos értesülések szerint az idén többen adtak be Kecelen zöldszüreti igényt, mint tavaly. A tavaszi fagy miatt ijedhettek meg az emberek, azaz attól tarthattak, hogy kevés fürtöt adnak majd a tőkék. Ugyanakkor az is igaz, hogy az idén meghirdetett, de a 2018-as árakkal szinte azonos felvásárlási értékek, nem túlvonzóak a termelőknek. Ezen nincs mit csodálkozni, a művelési és a megélhetési költségek nagyon elszálltak, mondta a hegyközségi elnök.

Kecel környékén a gyümölcsös fehér és a rozé borok a legjobbak
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!