útra kelt művészet

2018.06.25. 12:25

Reneszánszkori vígjátékkal indul turnéra a vajdasági Tanyaszínház

A Pé'z hova mész? című vígjátékkal indul idén turnéra a 41. évadát kezdő vajdasági Tanyaszínház, amely ezúttal huszonnégy helyre látogat el, és néhány hét alatt összesen mintegy ezer kilométert tesz meg traktorral.

A Tanyaszínház Marin Drzic horvát drámaíró Dundo Maroje című művét használta fel előadása alapjául, amelynek a Pé'z, hova mész? címet adta – árulta el az MTI-nek Magyar Attila főkoordinátor.

A reneszánszkori drámaíró darabja szellemessége miatt máig népszerű, így Magyarországon is többször játszották.

Az eredeti történet a rómaiakat utánozni igyekvő dubrovnikiak nevetségessé válásáról, a pénz uralmáról és a hatalomvágyról szól. Az előadást két fiatal színész, Ricz Ármin és Berta Csongor rendezi, a főszerepet pedig az Újvidéki Színház színésze, Huszta Dániel játssza.

A társulat összetétele folyamatosan változik, a színészek a Vajdaság egész területéről, önkéntes alapon vesznek részt a munkában, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói pedig kötelező gyakorlatukat töltik itt nyáron, emellett néhány fiatal amatőr színész is lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálja magát.

A turné július 21-én kezdődik, a hivatalos bemutatót pedig a Tanyaszínház központjában, az észak-bácskai Kavillón tartják július 28-án. Az augusztus 13-i zentagunarasi előadás a világhálón is követhető lesz élőben, az utolsó előadást pedig augusztus 15-én láthatja a közönség Zentán.

A vajdasági Tanyaszínház olyan helyekre megy, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására.

A Kárpát-medencében egyedülálló társulatot 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat; vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is.

A Tanyaszínház központi, kavillói épületegyüttese többéves csúszás után tavaly készült el, az idei esztendőre már csak a kiegészítő munkálatok maradtak, most szépítik a kertet, folyik a füvesítés és a fásítás, valamint egy játszóteret és egy tavacskát is terveznek a központ udvarára. Ez után már más célokra is használható lesz az épületegyüttes, a Tanyaszínház turnéja után máris diáktábor kezdődik Kavillón, később pedig már csak a szervezők talpraesettségétől függ, hogy milyen programokkal tudják megtölteni és egész évben használhatóvá tenni a művésztelepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában