Gazdaság

2015.08.16. 17:58

A szárazság elbánt a terméssel

A gabonatermesztők számítása szerint 1-2 millió tonna lehet a kukorica ágazat vesztesége idén.

PN

Ez azt jelenti, hogy a hozamok várhatóan 20-40%-kal maradnak el  a nyárelőn prognosztizált mennyiségtől. A tartósan szárazságtól szenvedő területeken nincs termés, de kevés a szem a csöveken ott is, ahol a kései záporok életben tartották a kukoricát. Bács-Kiskun megyében, valamint Pest megye déli csücskében Nagykőrös, Kőröstetétlen térségében, rendkívül egyenetlenül oszlott el az esővíz. Egymástól 10-20 kilométerre fekvő szántó gazdaságokban jelentős különbségek mutatkoznak a várható termésátlagokban attól függően, ahol esett időnként és ahol hetekig semmi nedvességet nem kaptak a földek. Összességében mindenütt több, kevesebb veszteség érte a kukorica termesztő gazdaságokat.

Szabó István Kunbaracson egyebek közt silókukoricát termeszt. Hektáronként 15 tonnát takarított be, harmadát egy-egy átlagos esztendőben elérhető mennyiségnek.
– Felső-Kiskunság nagyobb része, különösen a baracsi környék kitikkadt a hőségben. A búza, árpa még tűrhetően adott, a rozs azonban csak fél termést, három tonna körül hektáronként. E mellett gondunk van a szálas takarmánnyal is, a lucerna nem sokra fejlődött a néhány milliméter esőtől, amit az utóbbi két hónapban kapott - számolt be tapasztalatairól Szabó István. Kecskemét, Nagykőrös földjeit legutóbb 30-35 milliméter csapadék áztatta, de a haldokló kukoricán már nem segített e jó közepesnek mondható beöntözés.

– Fél termés várható a nedvesebb talajokon is, másutt pedig csak 2-3 tonna mutatkozik hektáronként. Összehasonlításul: kedvezőbb nyarakon 8-10 tonna is elérhető kukoricából Homokhátság termékenyebb földjein-hatoltuk Pesti Gábortól a nagykőrösi gazdakör elnökétől.
Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a sajtónak azt nyilatkozta: az aszály okozta visszaesés miatt sem valószínű kukoricaárak emelkedése. Azzal szemben a gazdák úgy gondolják, drágulhat a tengeri, mert Európa más termesztő körzeteiben is aszályos a nyár. A napraforgósok szintén számítanak a tavalyinál magasabb felvásárlási árral, hiszen az olajos magvakból is kevesebb a hozam a szárazság miatt. Náluk egy évvel ez előtt tonnánként 80 ezer forinttal indult a vétel, idén ősszel 100-110 ezer forint körüli ajánlatokat remélnek.

A kukorica átlaghozama Bács-kiskun megyében (kg/hektár)
2011 2012 2013 2014
6300 3000 5100 7200
Forrás: KSH

Ezek is érdekelhetik