eltévedtek?

2019.01.10. 09:58

Elözönlöttek a fókák egy kanadai városkát

Az állatok az utcákban és a kertekben kóboroltak, a település vezetése a parti őrségtől kért segítséget.

Kedden összehívták a falu vezetését, hogy megvitassák a több napja tartó helyzetet, és végül úgy döntöttek, hogy a parti őrséget kérik meg a tengeri emlősök eltávolítására.

„Azt mondták, hogy hagyjuk a természetet, élje a maga életét, de közel egy hete már, hogy a fókák itt tanyáznak. Ha a fókák tudnák az utat, már rég elmentek volna”

- mondta Sheila Fitzgerald polgármester a The Northern Pen helyi lapnak.

Az Új-Fundland északi csücskénél fekvő Roddickton-Bide Arm a fókák vándorlási útvonalába esik. Az emlősök télen elhagyják az Északi-sarkot és Grönlandot, hogy az új-fundlandi partokhoz és a Szent-Lőrinc-öbölbe ússzanak. A kanadai média által megkérdezett biológusok szerint azonban a mintegy negyven fóka eltévedt, és az Atlanti-óceán helyett beéri a falut övező homokpaddal.

A szövetségi halászati és óceánügyi minisztérium a minap figyelmeztetett, hogy fókák vadállatok, amelyekhez nem szabad közelíteni vagy megérinteni őket, mert kiszámíthatatlanok és agresszívvé válhatnak, ráadásul az emberre veszélyes fertőzéseket is terjeszthetnek.

A falusiak így nem tudtak mást tenni, mint hagyni szabadon grasszálni az állatokat a garázsbejárókon vagy az utcán. Az erről készült fénykép- és videofelvételeket a közösségi portálokon is közzétették.

A fókák bőre azonban ugyanolyan világos, mint a behavazott talaj, beleolvadnak az útba és nehéz észrevenni őket, így kedden egy gépkocsi két fókával is ütközött.

„Egyre kedvetlenebbek, tunyán mozognak, szívfacsaró látni ezeket az állatokat” – mondta a polgármester, aki beszámolt a két állat elpusztulásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában