buldózer a kultúra ellen?

2018.08.04. 07:26

Viszlát ingyenes itáliai múzeumlátogatás

A nyár után megszűnik Olaszországban a kulturális intézmények ingyenes látogatása a hónap első vasárnapján – jelentette be Alberto Bonisoli olasz kulturális miniszter. A kormány döntése vegyes reakciókat váltott ki, a milánói polgármester közölte, városa továbbra is biztosítja a kedvezményt – adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

Fotós: AFP

2014 júliusa óta több mint 480 állami kulturális intézmény, köztük az ókori romváros Pompeji, a római Colosseum és a firenzei Uffizi képtár is ingyenesen látogatható minden hónap első vasárnapján Dario Franceschini előző kulturális miniszter kezdeményezése alapján.

Bonsoli szerdán jelentette be egy nápolyi sajtóértekezleten a döntést az ingyenes vasárnap eltörléséről. „A kezdeményezés ugyan hírverésként jól működött, de egy olyan irányban mozdulunk el, amelyet senki nem szeret” – hangoztatta. Példaként hozta fel, hogy

„Pompejiben problémát jelentett a rendelkezés betartása, az odaérkező több ezer külföldi turista miatt, akik azt hitték megőrültek az olaszok, hogy ingyen engedik be őket”.

Hangsúlyozta, azok a múzeumigazgatók, akikkel konzultált, egyhangúan támogatták a lépést.

Közölte ugyanakkor, hogy szabad kezet biztosít az intézményeknek, akik maguk dönthetik el, folytatják-e a gyakorlatot.

Elődje, Franceschini azonban bírálta a döntést, emlékeztetve arra, hogy 2014 nyarától napjainkig mintegy 10 millió ember élhetett a kedvezménnyel, amely sokakat először vonzott be az intézményekbe. „Ne a kultúrával és az olaszokkal fizettessék meg azt, hogy szakítani akarnak a múlttal” – figyelmeztetett Facebook-oldalán. Matteo Renzi előző kormányfő egyenes arról írt, hogy a mostani kormány

„bevetette a buldózereket a kultúra ellen”.

Eike Schmidt, az Uffizi galériák igazgatója és Cecilie Hollberg, a Galleria dell'Accademia igazgatója azonban üdvözölte a döntést. Előbbi a La Nazione napilapnak azzal érvelt, hogy jóval rugalmasabb kedvezményekkel több helybélit lehetne vonzani, mint turistát, akik amúgy is fizetnének a jegyért. Hollberg arra panaszkodott, hogy az ingyenes vasárnapokon biztonsági problémákkal kellett szembenézniük a galériában.

Giuseppe Sala milánói polgármester arra tett ígéretet, hogy a város múzeumai ingyenesek maradnak a hónap első vasárnapján. „Milánó nem áll le” – írta Facebook-oldalán.

Borítókép: botrányosan hosszú sor az Uffizinél Firenzében

AFP PHOTO / Alberto Pizzoli

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában