Nyeregbe pattanva

Márton Anna

A bringázás, amellett, hogy kiváló szabadidős tevékenység, környezetbarát eszköz is, így napi közlekedésre is használhatjuk. Tavasszal megjelennek a kerékpárosok, így az autósoknak fokozott figyelemmel kell lenniük. Fontos megjegyezni, hogy a kerékpárosok gyakran lassabban haladnak, ezért türelmesnek kell lenni velük. Ahelyett, hogy dudálnánk rájuk, előzékenyen kell viselkedni, és biztosítani kell a megfelelő helyet az úton. 

kerékpár, bringa, szabadidő
1334497400
Fotó: shutterstock.com /illusztráció

A bicikliseket tisztelettel kellene kezelni, kedves autóstársak. Ők is jogosultak ugyanis az úton való közlekedésre, és ahol nincs kerékpárút, ott bizony civilizáltan kell közlekedni mellettük is. Azt kívánom, hogy egy olyan világban éljek, ahol nincsenek agresszív sofőrök. Tudatosítani kell magunkban, hogy a kerékpárosokat ugyanolyan módon kell kezelni, mint bármely más járművezetőt, ők nem a szükséges rossz zavaró tényezők. A közös úton való közlekedés során fontos az empátia és az együttműködés is.

Mennyivel jobb lenne a világ, ha nem acsarkodva, beintegetve ülnének a volánnál a felháborodott autósok. Néha sajnálom őket, főleg, amikor hangosan dudálnak, mert türelmetlenek. Szerintem a kerékpárosoknak biztonságban kellene érezniük magukat az úton, és az autósoknak segíteniük kell őket ebben a felelősségteljes közlekedéssel, esetleg néha napján kiszállhatnak az autóikból és bringára pattanhatnak ők is.

Nem árt emlékeztetni magunkat arra, hogy az autóval való közlekedés során kibocsátott gázok szignifikánsan károsítják a környezetet, hozzájárulnak a légszennyezéshez és az üvegházhatású gázok növekedéséhez. A biciklizés környezetbarát alternatívát kínál az autózáshoz képest. A kocsival szemben a kerékpározás csendes, környezetbarát és egészséges módja a közlekedésnek, ezért is jobb lenne, ha minél többen bringával közlekednénk, főleg ha egy kisvárosban vagy faluban élünk.