Olvasni jó

Márton Anna

Az egészséges életmód kiemelkedő fontossággal bír az egyéni jóllétünk és teljesítményünk szempontjából. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a tudatos életmód összességében hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Azonban gyakran elfeledkezünk arról, hogy az elménk is rendszeres gondozásra szorul. Az olvasás kiváló eszköz arra, hogy fejlesszük az elménket és szellemi kapacitásunkat.

olvasás, hírek, fejlesztés
Olvasni jó
Fotó:  shutterstock.com / illusztráció

Egy jó könyv elmerüléshez, tanuláshoz és szórakozáshoz is vezethet. Az olvasás nemcsak információkat szolgáltat, hanem kreatív gondolkodásra is ösztönöz. A különböző témájú könyvek felfedezése kiszélesíti látókörünket és megérthetjük a világot több szemszögből is. Az olvasás segít abban is, hogy megfejtsük az élet nagy kérdéseit és fejlődjünk emberileg. Rendszeres olvasás révén javíthatjuk a memóriánkat és koncentrációs képességünket is. Szerintem egyfajta mentális edzésnek is felfoghatjuk, amely segít fenntartani az agy életerejét és rugalmasságát.

Ezen túlmenően a szakemberek szerint is az olvasás stresszcsökkentő hatással is bír, segítve ezzel az érzelmi egyensúly fenntartását. Az elmét éppúgy kell gondoznunk, ahogy testünket is, és az olvasás egy hatékony eszköz ebben a folyamatban. Összességében az egészséges életmód mellett az elménk fejlesztése és karbantartása is alapvető fontosságú a teljes élethez és a személyes fejlődéshez.

A kutatások szerint azok, akik rendszeresen olvasnak magasabb IQ-val rendelkeznek. Még egy érv az olvasás mellett: a Yale Egyetem kutatói felfedezték, hogy akik napi legalább harminc percet olvasnak, két évvel tovább élnek, mint azok, akik nem fordítanak időt rá.

Éppen ezért fontos, hogy próbáljunk időt szakítani a mindennapos olvasásra. Természetesen ez nem a hírpörgetést jelenti a közösségi oldalakon. Míg az olvasás mélyebb gondolkodást és elmélkedést tesz lehetővé, addig a hírpörgetés gyakran felületes információfogyasztáshoz vezet. Az interneten való gyors böngészés nem nyújt lehetőséget a témák mélyebb megértésére és feldolgozására. A hírpörgetés során az agyunk állandóan váltakozó ingereknek van kitéve, ami ronthatja a koncentrációt és az emlékezetet.  Összefoglalva, az olvasás és hírpörgetés közötti különbség lényeges a szellemi fejlődés és az agy egészsége szempontjából.