Megoldás

Gulyás Sándor

Az utóbbi időben az éjszakai órákban csillapíthatatlan vágyat érzek valami nassolnivaló iránt. A késztetésnek egy ideig ellent tudtam állni, de ma már nem tétovázom, ha megkordul a gyomrom. Az éjszaka leple alatt kilopózom a konyhába valami harapni való után kutatva. A falási rohamoknak egyelőre még nincsenek külső jelei, csak következményei. A telítettség érzése miatt gyakran kimarad a reggeli és az ebédben is csak turkálok. Amiatt, hogy alacsony a napközbeni kalóriabevitel, éjszaka követelőzni kezd a testem.

Minél gyakrabban csinálsz valamit, annál valószínűbb, hogy szokássá válik – tartja a mondás. Köztudott, hogy az éjszaki falásrohamnak számos negatív hatása van. Amellett, hogy felesleges kilókat szedünk magunkra, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is, a magas koleszterinszintről már nem is beszélve.

A falási rohamok megfékezése ellenben nem egyszerű feladat, a kiváltó okok, a mindennapi hajtás, a stressz, a kényszerű éjszakázás, akarva, akaratlan, megkeseríti mindennapjainkat. A legjobb ellenszer az aktív pihenés, ami kimutathatóan csökkenti a nasizhatnék iránti vágyat.

Mindez nagyon jól hangzik, de késő délután haza érve, már nem mindig tudok magamra odafigyelni. Megoldást jelenthet a rostban és fehérjében gazdag ételek fogyasztása. Ezért örülök a dinnyeszezonnak, mert egy nagy szelet sárga, vagy piros bélű elmajszolása után, leginkább „helyhiány” miatt, nem tudok majd újabb falatokat tömni a rakoncátlankodó bendőmbe.