Iszogatunk

Gulyás Sándor

Annak ellenére, hogy zéró tolerancia van Magyarországon, húsvétkor is akadtak bőven olyanok, akik szemrebbenés nélkül ültek ittasan a volán mögé. A hosszú hétvégén a több mint ezer ellenőrzött járművezetőből 327-en vezettek alkoholos befolyásoltság alatt. Közülük 186 ellen büntetőeljárás, 141 járművezető esetében pedig közigazgatási eljárás indult. 

ittas vezetés, zéró tolerancia, húsvét
Iszogatunk
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az idei razzián a korábbi éveknél kevesebb szabálysértőt fogtak, ami mindenképpen pozitív, de sajnos nem jelenti azt, hogy a hétköznapokban visszafogottabbak lennénk. Bizton állítható, hogy majdnem mindenki tisztában van vele, hogy az alkohol ott pusztít, ahol ér. Hülyíti az elmét, pusztítja a személyiséget, tönkreteszi a testet, elszívja az életerőt és 20-30 évvel hamarabb tesz öreggé, ha nyakló nélkül öntjük magunkba a bort, a sört, a pálinkát.

Nem csoda, hogy világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően. Honfitársaink közel negyede alkoholista. A felnőtt lakosság 15 százaléka rendszeresen iszik, még ha nem is szomjas. A felnőttektől a fiatalok sem szeretnének lemaradni, minden harmadik középiskolás fiatal rendszeresen fogyaszt alkoholt, leginkább töményet.

A világ tíz legtöbbet ivó országa közül kilenc Európában található, teljesítményünkkel mi is ott lihegünk a nagyivónak tartott nemzetek a britek, az írek, a németek sarkában. Elmondható, és statisztikai adatokkal is alátámasztható, hogy mára az „egymillió alkoholista országa” lettünk, amire nem éppen lehetünk büszkék.