Vélem-én

2012.03.05. 16:41

Egy gyerek nem gyerek

Méghogy nem támogatja az állam a gyermekvállalást! Az igaz, hogy a gyes előtt gyengén kereső anyukák idéntől kevesebb gyermekgondozás segélyt kapnak, de ha történetesen már a harmadik csemetéjüket babusgatják, hamarosan a bölcsin is spórolhatnak.

Popovics Zsuzsanna

A bölcsődés gyermekek szüleinek januárban, februárban csak az étkezési költséget kellett megfizetniük a kicsijükre napközben ügyelő intézménynek. Ugyanis a törvényhozó keményen a szülők mellé állt és idéntől megtiltotta, hogy a fenntartók a rezsiköltséget is rálöncsöljék a kisgyermekesekre.

Kár, hogy az öröm csak átmeneti, ugyanis bevezethetnek helyette egy másik díjat: a gondozásit. A honi bölcsődék 5 százalékában biztosan be is vezetik, díja intézménytől/önkormányzattól függően napi 100-250 forint között változik. Ahol a korábbi rezsiköltség is e körül volt, ott havi szinten „csak” 1000-1600 forinttal kerül többe a bölcsi. Ráadásul nem is mindenkinek.

Ingyenes ellátásban kell részesíteni a jövedelemmel nem rendelkező szülő gyermekét, továbbá a fizetendő személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a családban az egy főre jutó jövedelem 25 százalékát. Nem kérhető gondozási díj, ha a család három vagy több gyermekes, ha a bölcsis tartósan beteg vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Magyarul kiknek kell többet fizetnie? Azon kétkeresős, egy- vagy kétgyermekes családoknak, akik jövedelmi helyzetükből kiindulva nem mernek több testvérkére vállalkozni. Pedig, ha jól ütemeznének, a harmadik gyerekkel már tízezreket spórolhatnának. Hát mi ez, ha nem babavárást ösztönző politika?

Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik